Dvaadvacátou Fischerovskou přednášku uvede pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka

Výroční přednášku k poctě J. L. Fischera prosloví pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka.
Foto: Archiv AP
středa 4. listopadu 2015, 11:00 - Text: Velena Mazochová

Teologická fakulta v době působení prvního rektora obnovené olomoucké univerzity bude tématem výroční přednášky k poctě J. L. Fischera. Přednese ji pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka na slavnostním zasedání akademické obce ve středu 11. listopadu v 11 hodin v olomouckém Arcibiskupském paláci.

Dominik Duka je s olomouckou fakultou v úzkém pracovním kontaktu od jejího obnovení v roce 1990. Působil na její katedře biblických věd, kde se pedagogické činnosti věnoval až do roku 1999. Spolu s dalším zdejším vyučujícím, Františkem X. Halasem, byl jednou z hlavních osobností týmu, který připravil k českému vydání Jeruzalémskou bibli - špičkové dílo katolické biblistiky druhé poloviny 20. století.

Název přednášky „Olomouc doby profesora PhDr. Josefa Ludvíka Fischera - Teologická fakulta a Studium generale OP“ odkazuje k badatelské a vzdělávací instituci české dominikánské provincie. Generální studium Řádu bratří kazatelů a jeho Institut svatého Tomáše Akvinského má sídlo v Olomouci, kde úzce spolupracuje s Cyrilometodějskou teologickou fakultou Univerzity Palackého.

Výroční přednáška se uskutečňuje obvykle jednou ročně jako projev ocenění významu osobnosti profesora Josefa Ludvíka Fischera. Její tradice se odvíjí od roku 1994, kdy ji při příležitosti 100. výročí narození prvního rektora obnovené olomoucké univerzity přednesl prezident Katolické univerzity v Eichstättu Mikuláš Lobkowicz. K dalším přednášejícím patřili například nositel ocenění Česká hlava Pavel Hobza, astrofyzik a popularizátor vědy Jiří Grygar, lingvista Jan Kořenský, fotograf a pedagog Jindřich Štreit, přední imunoložka a mikrobioložka Blanka Říhová nebo teolog a sociolog Tomáš Halík.

Bližší informace o výroční přednášce k poctě J. L. Fischera ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.