Dva dny, které vám udělají ve vědě jasno

Ilustrační foto: Eva Hobzová
úterý 16. června 2015, 07:32 - Text: Pavel Konečný

Veletrh vědy a výzkumu s mottem Uděláme vám v tom jasno! začne v pátek v areálu Pevnosti poznání. Motto odkazuje na letošní Mezinárodní rok světla a zboří všechny mýty o neatraktivnosti některých přírodních i humanitních oborů.

Dvoudenní veletrh se sedmi desítkami stánků je největší univerzitní akcí zaměřenou na popularizaci vědy a výzkumu. Je určen pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci poznají díky interaktivním experimentům, soutěžím či představením rozličné aspekty každodenního využití vědy a jejích poznatků. Proniknou do světa rostlin, poučí se o narůstající kyberšikaně, přečtou si knihu pod vodou nebo se zamilují do matematiky.

„Veletrh vnímáme jako mimořádné setkání akademické obce a univerzitního výzkumu se širokou veřejností. Jsem rád, že se tento svátek poprvé uskuteční v nádherných prostorách Pevnosti poznání, z níž se stává jedno z přirozených center Olomouce a které je celorepublikovým klenotem atraktivní a profesionální popularizace vědy,“ řekl rektor Jaroslav Miller.

Prezentaci na téma světlo a výboje připravila katedra experimentální fyziky. „Ve stánku fyziky lidé uvidí rezonanci Tibetského zvonu, hořící bubliny na ruce, let lihové rakety, vlastnosti nenewtonovských kapalin, optické klamy a pokusy z paprskové i vlnové optiky. Dále výboje plynu, pokusy s Van de Graaffovým generátorem a mnoho dalších pokusů,“ vyjmenoval odborný asistent František Látal.

V průběhu dvou dnů se v centru města utáboří více než sedmdesát interaktivních stánků. „Do letošního ročníku se zapojilo mnoho věrných vystavovatelů z minulých let. Je to pro nás důkaz, že se na akci baví nejen návštěvníci, ale i organizátoři,“ uvedla koordinátorka veletrhu Lenka Oprštěná. Kromě univerzitních pracovišť se na něm budou prezentovat také debrujáři (mladí zájemci o vědu), střední školy z regionu, nadace Adra, zoologická zahrada nebo Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

Organizátoři budou půjčovat také krokoměry, takže nejen sportovně zaměření jedinci zjistí, kolik během veletrhu nachodili kilometrů. V areálu budou také trampolínky nebo koloběžky.

Veletrh vědy a výzkumu se koná od roku 2001. Letošní program v pátek a sobotu trvá od 9 do 16 hodin a je pro všechny návštěvníky zdarma.

 Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.