Druhé místo pro Univerzitu Palackého. Tentokrát v počtu erasmovských pracovních stáží vysokoškoláků

Barbora Fusková, posluchačka fakulty tělesné kultury na tři a půl měsíční pracovní stáži v Lycée Ker Anna ve Francii.
Foto:archiv BR
úterý 15. prosince 2015, 07:30 - Text: Milada Hronová

Mezi studenty Univerzity Palackého se zvyšuje zájem o zahraniční pracovní stáže. Letos v cizině získalo zkušenosti v rámci programu Erasmus+ 138 studentů a čerstvých absolventů. Jejich zahraniční účast zařadila olomouckou univerzitu na druhé místo.

V šestadvacetičlenné konkurenci veřejných vysokých škol letos přesáhla Univerzitu Palackého v počtu výjezdů na pracovní stáže Erasmus+ pouze Masarykova univerzita v Brně. Podle Marie Rakové, koordinátorky zahraničních pracovních stáží z Oddělení mezinárodních vztahů UP, pomáhá v celé řadě činností univerzitní systém INTLAG.

Na zahraniční pracovní stáž. Především díky INTLAGu

„Bez tohoto systému bychom jen stěží byli schopni zajistit tolik stáží ročně. Jde o webovou aplikaci pro řízení zahraničních pracovních stáží a vztahů s hostitelskými organizacemi, která umožňuje vyhledávání nabídek stáží zveřejněných v INTLAGu ověřenými zaměstnavateli, ucházení se o stáž, výběr uchazečů, předkládání žádostí o finanční podporu, jazykovou a interkulturní přípravu, monitoring a evaluaci průběhu stáže a její následné uznání,“ říká Marie Raková. Dodává, že v České republice je INTLAG  Univerzity Palackého ojedinělým systémem, pozitivně jej hodnotí i v zahraničí.

Webová aplikace INTLAG je výsledkem projektu OP VK – Vytvoření systému řízení kvality zahraničních pracovních stáží studentů UP. Projekt vznikl za účelem optimalizace agendy zahraničních pracovních stáží, účastnily se ho FF, PřF, LF, FTK, PF a FZV. Webová aplikace INTLAG ZDE.

„Právě díky INTLAGu se nám podařilo navýšit počet zahraničních pracovních stáží a zároveň i udržet jejich kvalitu. Je to nástroj, který naše oddělení využívá dennodenně,“ dodává Raková. Připomněla, že webová aplikace vznikla díky projektu OP VK a už v době jeho řešení v letech  2012 – 2014 odcestovala na zahraniční pracovní stáž stovka studentů. Nejvíce zájemců o zahraniční pobyt eviduje Oddělení mezinárodních vztahů UP z filozofické fakulty, nejpočetněji zastoupenou zemí, kam stážisté směřují, je Velká Británie.

Co přinese zahraniční pracovní stáž? Širší znalostní základ, vhled potřebný pro práci a vyšší konkurenceschopnost

Bohaté zkušenosti se zahraničními pracovními stážemi má například Tereza Herodková, která vystudovala na Univerzitě Palackého psychologii. Během studia absolvovala čtyři mobility.

„Poprvé jsem se s vysokoškoláky, kteří během studia odjeli na zahraniční pracovní stáž, setkala v Paříži při svém studijním pobytu. Tehdy jsem o pracovních stážích začala přemýšlet. Dnes vím, že mi daly širší znalostní základ a vhled potřebný pro práci,“ zdůrazňuje. Pracovala v personálním oddělení jednoho z největších evropských hotelových řetězců v Londýně, mezinárodní personální agentuře v Irsku i ve společnosti, která se zabývá rozvojem zaměstnanců v Nizozemí. Tvrdí, že všechny stáže, kterými prošla, byly velmi intenzivní.

„Získala jsem díky nim nové obzory, stáže mě přivedly k lepšímu porozumění oblasti, které se věnuji, podpořily mé profesní uplatnění na trhu práce, “ dodává Herodková, která nyní působí jako interní zaměstnanec u své bývalé hostitelské organizace v Nizozemí. Už zkraje své profesní kariéry si uvědomuje, že jí studium v Olomouci, zahraniční studijní pobyt i zahraniční pracovní stáže připravily do života dobrý základ.

Stejně jako Tereza Herodková, také všichni ostatní uchazeči o stáž museli projít výběrovým řízením. Ti, kterým se podařilo uspět, mohli před výjezdem absolvovat i třídenní intenzivní kurz Interkulturní komunikace v cizích jazycích. Na pracovní pobyt pak získali i finanční podporu. „A navíc, zahraniční pracovní stáž je dnes i součástí kurikula Univerzity Palackého. Posluchač, který ji absolvuje, může získat i určitý počet kreditů,“ doplňuje Raková. INTLAG podle ní dnes registruje přes 130 zahraničních zaměstnavatelů, kteří mají zájem o studenty i čerstvé absolventy univerzity.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.