Druhá česká Havlova lavička bude v kampusu Jihočeské univerzity

Havlova lavička.
Foto: Michal Novotný, VIZE 97
neděle 25. května 2014, 11:39 - Text: Jana Procházková

Dvě zahradní křesla a kulatý stůl, jehož středem prorůstá lípa, tvoří Václav Havel's place, místo věnované památce prvního porevolučního prezidenta. Lavičky Václava Havla už stojí ve Washingtonu, Dublinu, Barceloně a v Praze. Pátá přibude v červnu také v kampusu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zprávu přinesly oficiální webové stránky univerzity a Českobudějovický deník.

„Sloužit by mělo komukoli, kdo bude mít chuť se tu posadit. Bude to příjemné místo k posezení, přemýšlení a volným debatám," uvedl Jiří Váňa z tiskového oddělení Jihočeské univerzity.

Havlova lavička bude umístěna v nově upravovaném prostoru mezi budovou rektorátu a aulou. „Příchozí ji najdou přibližně uprostřed prostranství, kde se právě dělají parkové úpravy. Mladá lípa, kolem níž Havel's place vznikne, je již vysazená,“ upřesnil Váňa. Otevření je naplánováno na 11. červen.

Václav Havel's place je vytvořeno ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. Jedná se o celosvětový koncept, jehož vznik inicioval Petr Gandalovič, český velvyslanec ve Spojených státech amerických. Záměrem projektu je vytvořit síť míst ve veřejném prostoru, která budou přispívat k setkávání a dialogu v duchu životních postojů bývalého českého prezidenta. Autorem designu lavičky je architekt Bořek Šípek.

První Havlovo místo otevřeli na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu v říjnu 2013. V Česku byla lavička poprvé slavnostně odhalena letos v květnu na Maltézském náměstí v Praze. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.