Doprava a bezpečnost – hlavní témata jednání univerzity s radnicí

Primátor Antonín Staněk a jeho náměstci Aleš Jakubec (vlevo) a Pavel Urbášek (vzadu) na jednání s vedením univerzity.
Foto: Pavel Konečný
pátek 30. ledna 2015, 15:14 - Text: Pavel Konečný

Hromadná doprava ve vznikajících kampusech a bezpečnost zahraničních studentů byla hlavní témata dnešního jednání vrcholného vedení města a univerzity.

„Bylo to přátelské jednání, protože s velkou většinou rady se každý z nás zná. Rada města tedy ví o vnitřních problémech univerzity, které jsme si nemuseli sáhodlouze vysvětlovat,“ komentoval jednání rektor Jaroslav Miller.

Jednou z priorit je bezpečnost zahraničních studentů. „Město i univerzita deklarují zájem o bezpečnost všech zahraničních studentů. Chceme, aby se tady cítili doma a bezpečně,“ zdůraznil rektor. Výsledkem debaty by mohlo být zřízení služebny městské policie v areálu kolejí.

Město by podle rektora mělo vzít v potaz také vznikající univerzitní kampusy v Holici, Neředíně, na Hněvotínské a na Envelopě. Pilotně by je měla obsluhovat okružní autobusová linka. „Lepší dopravní obslužnost by dávala smysl,“ reagoval primátor Antonín Staněk.

V případě zastávky na ulici Šlechtitelů se debata odvíjela od ekonomických možností rozpočtu města. „Požadavek na novou zastávku souvisí s celkovým stavem komunikace v ulici Šlechtitelů. Náklady na celkovou rekonstrukci, včetně zastávky a točny jsou odhadovány téměř na pět milionů korun,“ vysvětlil Staněk. 

Univerzita a město mají podle Millera v 98 procentech případů stejné cíle. „Ale občas se k nim chtějí dostat různými cestami. V této době však výrazně mluvíme společnou řečí. Nicméně město i univerzita mají limity, které nelze překročit,“ vyhodnotil setkání rektor.

Primátor Staněk připomněl, že je potřeba jednat, abychom se mohli domluvit. Domluva by mohla platit i v případě propojení vznikajícího univerzitního obchodu a informačního centra města či přípravě oslav 70. výročí od konce druhé světové války.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.