Do Olomouce přijeli noví zahraniční studenti. Univerzita jim pomáhá zorientovat se v novém prostředí

Univerzita Palackého pořádá pro zahraniční studenty orientační dny.
Foto: Milada Hronová
neděle 14. února 2016, 07:15 - Text: Milada Hronová

Studium v cizí zemi není úplně snadné. Univerzita Palackého se proto snaží přiblížit zahraničním studentům zvyky i pravidla už před jeho zahájením. V orientačních dnech, které pro ně pravidelně organizuje, se posluchači z celého světa dozví, co se v České republice nabízí a čemu je se naopak lépe vyhnout. Aktuálně se programu účastní téměř stovka cizinců.

„O informace je mezi zahraničními studenty vždy velký zájem. V zimním semestru jsme takový blok připravovali pro 220 studentů, ohlasy máme vždy vesměs pozitivní,“ shrnula Štěpánka Bublíková, vedoucí referentka pro zahraniční styky UP.

Letos poprvé se programu orientačních dní účastnil i Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje. Při příležitosti výročí Evropského dne linky 112 připravil pro posluchače informace o možnostech tísňového volání. Krátký seminář, doplněný o informace Policie České republiky, se uskutečnil 11. února v aule cyrilometodějské teologické fakulty, v Evropský den této linky.  Zúčastnili se jej zahraniční posluchači programu Erasmus, kteří začnou studovat na Univerzitě Palackého v letním semestru. Během přednášky se mimo jiné dozvěděli, kdy je možné tísňovou linku volat, jak postupovat a jak se chovat, když tam zavolají.

„Orientační týden organizujeme dvakrát do roka. Vždy před zahájením semestru nabízíme zahraničním posluchačům informační semináře, které se týkají organizace jejich studia. Ve spolupráci se studenty univerzity je informujeme také o možnostech kulturního vyžití, připravujeme pro ně i prohlídky města. Pravidelně zahraniční studenty seznamujeme s jejich povinnostmi, právy a také bezpečnostní situací v České republice,“ dodala Štěpánka Bublíková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.