Do boje s leukémií vyslala Masarykova univerzita dva patenty

Ilustrační foto: Online MUNI
čtvrtek 12. června 2014, 08:03 - Text: Jana Procházková

Nové testovací sady pomohou lékařům rychleji určit prognózu a léčbu leukémie a plicních onemocnění způsobených plísněmi. Dva patenty z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně zavádí do praxe firma Generi Biotech. Informaci přinesl zpravodajský portál Masarykovy univerzity. 

První patent umožní lékařům dříve a přesněji určit závažnost chronické lymfocytární leukémie a nasadit správnou léčbu nádorového onemocnění. Testování probíhá pomocí molekulárně-genetické analýzy specifických genů v biologickém vzorku pacienta, nejčastěji v krvi. Díky tomu lékaři zjistí, jestli je leukémie agresivní a vyžaduje intenzivní léčbu, nebo jestli má klidnější průběh a stačí kontrola za delší dobu.

Druhý patent pomůže včas odhalit plicní onemocnění způsobené plísněmi. Organismus zdravého člověka si s nimi snadno poradí, ale u onkologických pacientů se sníženou imunitou mohou být následky fatální. 

Plicní aspergilóza se projevuje jako běžný zápal plic a diagnostikovat ji je složité. „Pro odhalení této nemoci je nutné provést pacientovi výplach plic fyziologickým roztokem a pak čekat i několik dnů až týdnů, zda v tomto vzorku plíseň začne růst. Výsledek kultivace a dalších laboratorních testů mohou navíc ovlivnit léky, které se často preventivně podávají už při podezření na tuto nemoc ještě před potvrzením diagnózy,“ popsala nevýhody tradičních metod diagnostiky Martina Lengerová z lékařské fakulty. 

Vědci proto přišli s metodou, která v roztoku určí pouze DNA plísně. „Výsledek můžeme získat do několika hodin po odběru, a tím významně zrychlit a zpřesnit stanovení diagnózy,“ dodala Martina Lengerová. 

Testovací sady prošly ověřovacími studiemi a byly registrovány ministerstvem zdravotnictví. O jejich použití se zajímá řada fakultních a krajských nemocnic i onkologických center.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.