Dny Země

úterý 26. května 2015, 10:15 - Text: (Redakční pošta)

V rámci festivalu Ekologické dny Olomouc, který pořádá Sluňákov, se uskutečnily 4 Dny Země. Tyto akce proběhly  v Olomouckém Rozáriu ve spolupráci se studenty Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci z Katedry primární a preprimární pedagogiky. Pro žáky základních škol (586 žáků) byl připraven Den plný čokolády (17. a 24. 4. a 7. 5.). Na jednotlivých stanovištích se žáci dozvídali, jaké tajemství skrývá tabulka čokolády, odkud byla čokoláda dovezena, jak vypadá kakaový bob, vyzkoušeli si, jaké to je pracovat na kakaové plantáži. Dále zjistili co je to spravedlivý obchod (Fairtrade) a jak a komu můžeme pomoci, když si takto označenou čokoládu koupíme. Prakticky si také vyzkoušeli, kam s odpady, které nám po čokoládě zůstanou a na závěr si každý kousek čokolády vyrobil a odnesl.

Den Země se také uskutečnil pro děti z mateřských škol (226 dětí) a to 23. 4. Tentokrát je čekal vstup do říše Živlů, kde je zástupci každého živlu požádali o pomoc s rozsouzením, který z nich je na světě nejdůležitější. Děti postupně poznávaly jednotlivé živly – Vodu, Vítr, Oheň a Zemi. Vyzkoušely si výbuch sopky, pokusy s vodou, pozorovaly půdní bezobratlé a pohrály si s větrem a barevnými bublinami. Poznaly, jak nám jednotlivé živly mohou pomoci nebo naopak ublížit.

Všechny dny proběhly v krásném rozkvetlém Rozáriu, počasí přálo, jen první z nich byl velmi deštivý, proto  patří velké poděkování všem studenům, žákům i učitelům za odvahu a účast i v nepříznivém počasí.

Mgr. Monika Chmelíková
Sluňákov


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.