Dny evropského dědictví očima univerzity: nabídne komentované prohlídky i program pod širým nebem

Parkánové zahrady
Ilustrační foto:Marek Otava
neděle 6. září 2015, 07:58 - Text: Milada Hronová

Prohlédnout si historické budovy a porovnat je s nejmodernější architekturou 21. století, nahlédnout do jindy nepřístupných míst nebo se třeba vydat na knižní trh pod širým nebem. To vše a mnohem víc nabízí program Dnů evropského dědictví na Univerzitě Palackého.

Univerzita Palackého připravila program pro malé i velké návštěvníky. Zájemci si budou moci prohlédnout různé univerzitní budovy, a na vlastní oči se tak přesvědčit, jak se snoubí historické objekty s novými moderními budovami.

Dny evropského dědictví na UP

Budova rektorátu/ sobota 13:00 – 18:00/nově zrekonstruovaná velká zasedací místnost, nahlédnutí do pracovny rektora.

Kaple Božího Těla/ sobota – 12:00 – 19:00.

Lékařská fakulta Teoretické ústavy/ sobota – 9:00 – 15:00/stavba z 50.let 20. století s moderní dostavbou.

Parkánové zahrady/sobota a neděle 7:00 – 19:00/ vchod Svatojakubskou uličkou z ulice Křížkovského.

Pedagogická fakulta/sobota 10:00 – 13:00/nová dostavba s aulou.

Pevnost poznání/sobota a neděle 9:00 – 18:00/Pevnost na vlastní kůži/ zdarma expozice Věda v pevnosti/ ostatní expozice za vstupné.

Přírodovědecká fakulta/sobota 10:00 – 14:00/výhled z terasy.

Tereziánská zbrojnice/sobota a neděle 9:00 – 16:00/komentované prohlídky knihovny, výstava nejzajímavějších knih z fondu.

Umělecké centrum/sobota 12:00 – 19:00/nádvoří, parkán, gotická Židovská brána.

K vidění budou mimo jiné prostory přírodovědecké fakulty včetně experimentálních laboratoří, kde odborníci představí například technické vybavení. Lidé budou moci také vystoupat do šestého patra až na terasu fakulty, z níž si prohlédnou město.

K návštěvě zve i pedagogická fakulta. Příchozí si budou moci prohlédnout novou vědecko výzkumnou dostavbu včetně nové auly. Stejně tak bude veřejnosti otevřená i moderní dostavba Teoretických ústavů lékařské fakulty.

„Lidé mohou navštívit i rektorát, který byl dříve kapitulním probošstvím, mohou se podívat i do zrekonstruované velké zasedací místnosti. Pozveme je také do pracovny rektora. Přístupná bude i knihovna ve Zbrojnici, Kaple Božího Těla, parkán s gotickou Židovskou bránou v Konviktu nebo parkánové zahrady. Do nich mohou zájemci vstoupit Svatojakubskou uličkou z ulice Křížkovského,“ vypočítává Eva Blažková z Konferenčního servisu.

Ke Dnům evropského dědictví se nově připojuje i Pevnost poznání, která o tomto víkendu nabídne bezplatný vstup na historickou výstavu Věda v pevnosti.

„Pro návštěvníky jsme připravili i divadelní scénky z historie budování olomoucké pevnosti, které budou mít i hudební doprovod. Průvodci budou na výstavě v autentických historických uniformách,“ řekla Martina Vysloužilová z Pevnosti poznání.

Čtenáře přivítá také knihovna ve Zbrojnici, která bude během víkendu poskytovat i komentované prohlídky. „Máme připravenou výstavu nejzajímavějších knih z fondu. Představíme naši největší knihu, což je Atlas krajiny České republiky,“ prozradil Jindřich Juráš z univerzitní knihovny.

V programu univerzity nechybí ani akce pod širým nebem. Ti, kdo se zastaví na náměstí Republiky, si budou moct koupit knihu nebo se něco dozvědět o univerzitním projektu Zaparkuj!.

„V sobotu 12. září zmizí z náměstí Republiky auta a místo nich nabídneme lidem různé aktivity. Mohou se těšit na soutěže i něco dobrého k jídlu a pití. Představíme také náš projekt Zaparkuj!, jehož cílem je oživit olomoucké parky,“ řekl Ondřej Martínek z oddělení komunikace.

Dny evropského dědictví startují v Olomouci zítra na Horním náměstí městským programem Olomouc má koule.

Program ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.