Dnešní rodiče jsou posuzování moc přísně

Ilustrační foto: Freeimages
sobota 7. února 2015, 10:15 - Text: Kateřina Černohorská

V současnosti je běžně možné zaslechnout, že se rodiče svým dětem věnují málo, příliš mnoho, nebo úplně špatně a že jsou na tom dnešní děti hůře než dříve. Odborníci z australské University of Queensland se zaměřili na to, jestli tomu tak opravdu je. Došli k názoru, že dnešní rodiče se svým dětem věnují mnohem více než ti dřívější.

Studie britských adolescentů, která proběhla poprvé v roce 1986 a pak znovu v roce 2006 zkoumala vztahy rodičů a dětí a jejich změny v průběhu dvaceti let. Výsledky prokázaly, že za uplynulé období se rodiče začali mnohem více věnovat sledování chování svých dětí a také od nich začali vyžadovat větší slušnost. Podle autorů studie bylo nejen nemožné dokázat, že by se rodičovství v nedávných letech zhoršilo, naopak prý postupně dochází k nárůstu společně tráveného času.

Jak se tedy rodičovství v poslední době změnilo? „Největší proměnu vidím v tom, že rodiče chtějí zjistit, jestli má jejich konání nějaký efekt. Zajímají se o to, která vakcína je nejlepší, jestli je vhodné kojení, jakou si pořídit sedačku do auta nebo kterou hračku dítěti pořídit,“ vysvětlil John Pickering, který se problematikou současného rodičovství zabývá. Vzrostly i finanční náklady spojené se založením rodiny, například jen od roku 2007 se téměř zdvojnásobily.

Pickering zároveň upozornil, že je důležité si uvědomit, jak velký vliv rodiče na své děti mají. „Rané rodinné vztahy ovlivňují budoucí jedincovy schopnosti, společenské začlenění, emocionální vývoj i zdraví,“ doplnil vědec. Výchova má podle něj vliv také na rozvoj dětského mozku. Například příliš přísné požadavky mohou dítěti způsobit chronický stres, naopak vlídné zacházení může dětem prospět.

Základní schopností, kterou by podle odborníků měli rodiče své potomky vybavit, je sebekontrola. Ta totiž hraje velkou roli v pozdějším vývoji.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.