Dnes večer se rozhodne o prvních laureátech Ceny Václava Buriana

Václav Burian.
Foto: Rodinný archiv
středa 28. září 2016, 07:33 - Text: Velena Mazochová

Letos poprvé bude v Olomouci udělena Cena Václava Buriana za poezii a za kulturní přínos ke středoevropskému dialogu. Výjimečný formát soutěže, v  českém prostředí zcela ojedinělý, nabídne veřejné čtení z poezie nominovaných básníků a básnířek a diskusi mezinárodní poroty. Česko-polsko-slovenské setkání připomene odkaz novináře, polonisty a básníka Václava Buriana. Zahájení je připraveno na 15 hodin v  Komunitním centru ve Wurmově ulici, vyhlášení prvních laureátů se uskuteční v Hospodě U musea (Ponorce).

O Cenu Václava Buriana za poezii se utká trojice básníků a básnířek z České republiky a Polska – nová tvář české poezie, letošní nominantka na cenu Magnesia Litera Marie Iljašenko, polský básník, překladatel, literární kritik, vysokoškolský profesor a redaktor měsíčníku Literatura na světě Jerzy Jarniewicz a český básník, překladatel Milan Děžinský. Cenu za kulturní přínos ke středoevropskému dialogu obdrží uznávaný polský bohemista, překladatel, novinář, šéfredaktor čtvrtletníku Aspen Review Central Europe a autor monografií o Bohumilu Hrabalovi či Václavu Havlovi Aleksander Kaczorowski.

Vítězové obdrží stříbrnou brož s okřídleným otazníkem vytvořenou podle návrhu rakouského výtvarníka olomouckého původu a karikaturisty časopisu Listy Martina Buriana. Cena je spojena s finanční odměnou 1000 eur.

Myšlenka vytvořit soutěžní literárně-kulturní setkání v česko-polsko-slovenského duchu spojené s udělením ceny vznikla po loňském vzpomínkovém večeru v Hospodě U musea – Ponorce, uspořádaném k prvnímu výročí úmrtí překladatele, polonisty a publicisty Václava Buriana. „Čeští a hlavně polští přátelé Václava Buriana už tehdy hovořili o potřebě každoroční akce, která by nesla jeho jméno a navazovala na jeho celoživotní úsilí o sbližování česko-slovenské a polské kultury,“ uvedl Tomáš Tichák, člen mezinárodní poroty a redaktor dvouměsíčníku pro kulturu a dialog Listy, který s Václavem Burianem společně redigoval až do jeho předčasné smrti.

Konkrétní obrysy dali soutěži básník Petr Borkovec a olomoucký uměnovědec David Voda, který je také hlavním organizátorem podniku. „V lednu letošního roku vznikl Výbor pro Cenu Václava Buriana, který jmenoval mezinárodní jury. Postupně vznikly dvě kategorie ceny – soutěžní Za poezii a mimosoutěžní Za kulturní přínos ke středoevropskému dialogu,“ popsal zrod ceny David Voda.

Jméno Václava Buriana podle něj otevíralo dveře k dalším partnerům soutěže. Komunitní centrum ve Wurmově ulici poskytlo nádvoří barokního paláce s bílým šapitó, finanční podporu nabídly Polský institut i Filozofická fakulta UP. Ideu podpořilo i město Olomouc včetně primátora Antonína Staňka, který přijal členství v porotě.  Zasednou v ní také další osobnosti z České republiky, Slovenska a Polska – básník, překladatel a bohemista Leszek Engelking, básník, spisovatel, překladatel a publicista Marián Hatala a básník, překladatel a publicista Petr Borkovec.

Veřejné soutěžní čtení poezie a diskuse poroty, které budou moderovat David Voda a Martin Burian, se uskuteční od 15 do 17. 30 na nádvoří Komunitního centra. Na 20 hodin bude v „Ponorce“ připraveno vyhlášení vítězů a Ceny diváků, které doprovodí recitál polské šansoniérky Elżbiety Wojnowské a křest knihy překladů poezie Leszka Engelkinga. Vstup na obě místa je zdarma.

Spisovatel, básník, překladatel, publicista a novinář Václav Burian, který náhle zemřel v říjnu před dvěma lety, patřil k předním osobnostem česko-polského kulturního světa. Hlavní oblastí jeho zájmu byla polská literatura a kultura, kterou neúnavně propagoval ve svých překladech, prostřednictvím úzkých kontaktů s polským prostředím i bohatou škálou kulturních a literárních aktivit v olomouckém a česko-polském prostředí. Do roku 1989 publikoval především v samizdatu. Byl redaktorem časopisů Arch A5, Notes, olomouckých Hanáckých novin, časopisu Scriptum nebo týdeníku Literární noviny. Působil jako výkonný redaktor časopisu Listy, s dlouholetým přítelem a spolupracovníkem Tomášem Tichákem založil nakladatelství Burian a Tichák a podílel se na řadě knižních publikací, například rozhovorů s osobnostmi, které na UP zval rektor Josef Jařab (Večerní rozmluvy, 1998) nebo pamětech Vlasty Chramostové (Vlasta Chramostová, 1999). V roce 1996 ukončil studium polštiny a bohemistiky na Univerzitě Palackého a od té doby spolupracoval s katedrou bohemistiky, žurnalistiky a politologie filozofické fakulty. Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.