Divadelní Flora dospěla

Představení Apropos.
Repro: Žurnál UP
středa 14. května 2014, 20:42 - Text: Tereza Hawlitzká

Svou plnoletost stvrdí jeden z nejvýznamnějších domácích divadelních festivalů Divadelní Flora. V pořadí již osmnáctá přehlídka toho nejlepšího z prken, která znamenají svět, představí divákům na šedesát produkcí během jedenácti dnů. Od 15. do 25. května.

„Samozřejmě vnímáme, že se Divadelní Flora v mnoha ohledech opravdu ocitá na prahu své dospělosti. Stala se tradičním svátkem divadla pro olomoucké publikum a získala si výrazné renomé i v odborných kruzích,“ komentoval letošní ročník za organizátory Zdeněk Vévoda.

Seznam důvodů, proč festival navštívit, je více než dlouhý. Hlavní náplní budou kromě besed, workshopů a koncertů samozřejmě divadelní představení. Slavné i méně slavné soubory představí své tradiční i netradiční kousky.

Skrze sérii minipředstavení se divákům představí pražský soubor Vosto5. Činoherní verzi klasického baletu Labutí jezero si připravili Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský alias Skutr. Jedna z nejvýraznějších osob současné dramatické režie, Daniel Špinar, uvede na festivalu hned tři svá představení. Mafiánské přepracování Havlovy Žebrácké opery, Hamleta a Můj romantický příběh, se kterým letos boduje Divadlo Petra Bezruče. S počtem osmi představení se zařadí k nejaktivnějším účastníkům druhé části festivalu.

Celý festival bude tematicky protknut postavou Václava Havla. Pořadatelé tím hodlají připomenout dvacet pět let od uplynutí sametové revoluce. Havlovy hry budou představeny v novém hávu například v Moravském divadle nebo v divadelním šapitó univerzitního Konviktu.

„Nikomu by neměl uniknout projekt Velvet Havel pražského Divadla Na zábradlí, inspirovaný životem a tvorbou našeho bývalého prezidenta,“ doporučuje svého favorita Zdeněk Vévoda. Spolu se souborem (bra)Tři v Tricku, kteří se chopili Vančurova Rozmarného léta, budou obě představení uvedena v klubu S‑Cube. Ten letos tvoří jednu z hlavních festivalových scén.

Pozornosti diváků by neměl ujít ani program Divadla na cucky. „Naším vzácným hostem je mexická performerka Cristina Maldonado. Světovou premiéru si zde odbude její nejnovější projekt Sayat Nova, který právě dokončuje. Poslední dva dny přehlídky pak zveme diváky na projekci vybraných tanečních představení z minulých ročníků Divadelní Flory,“ řekl dramaturg festivalu Jan Žůrek.

Kromě tradiční dramatické formy se mohou návštěvníci těšit i na performance a taneční vystoupení. Kolorit festivalu doplní i zahraniční hosté z Německa a Francie a v rámci projektu Visegrad Performing Arts se můžeme těšit také na umělce maďarské, polské a slovenské.

Více ZDE.

Autorka je studentkou žurnalitiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.