Diplomacie bez filmových vychytávek, prosím!

čtvrtek 21. listopadu 2013, 09:10 - Text: (Redakční pošta)

Příprava, taktika, akce, přesvědčivost, úspěch. Právě tyto a podobné atributy ve většině z nás evokuje diplomacie. Za výrazným zkreslením představ ohledně hlavního nástroje zahraniční politiky stojí řada dobrodružných záběrů z filmů, z nichž pochopitelně utkví divákovi v mysli hlavně přestřelky, dešifrování vzkazů nepřítele a vždy dobrý konec – pro kladnou stranu, samozřejmě. Získat reálný pohled na umění diplomacie, jak o ní hovořili například Winston Churchill či Henry Kissinger, pomohli (nejen) studentům z olomoucké katedry Politologie a evropských studií ti nejpovolanější v oboru. V rámci projektu Systematizované odborné praxe se k sérii říjnových workshopů diplomacie sešly JUDr. Věra Jeřábková CSc., Mgr. Tereza Nedorostková, Ing. Jan Bondy a Mgr. Ivo Losman. „Podzimní školu diplomacie“ uspořádalo Profesně poradenské centrum FF UP.

První workshop pod dohledem Jana Bondyho, ředitele odboru veřejné diplomacie na Ministerstvu zahraničí ČR (MZV), upravil hollywoodské pojetí na pravou míru a ke zklamání všech jej postavil zcela mimo realitu. Vysvětlil, co si skutečně máme pod pojmem veřejná diplomacie představit, a napravil ponětí o tom, jak správně funguje ve světě. Za českou taktikou stojí především šíření dobrého jména, o které se starají zastupitelské úřady v zahraničí. Přednáška Ivo Losmana, absolventa olomoucké katedry Politologie a evropských studií, jež nedávno ukončil práci vedoucího konzulárního a ekonomického úseku českého velvyslanectví v Irsku, byla zaměřena na praktické fungování úřadů jak doma, tak v zahraničí. Studentům přiblížil každodenní náplň práce tamních zaměstnanců. Ve skupinových aktivitách pak všichni čelili konkrétním problémům a nástrahám, s nimiž se mohou jako případní diplomaté v budoucnu setkat.  I když se nedostával čas na simulovaný únos, alespoň krátce nám o své zkušenosti z vojenského prostoru ve Vyškově pověděla třetí lektorka, Tereza Nedorostková. Nikdo jiný by nepopsal výuku na Diplomatické akademii lépe, než její čerstvá absolventka a zároveň bývalá studentka KPES na Univerzitě Palackého. Podělila se s námi o náplň jednotlivých teoretických bloků výuky a praktických stáží jak na ministerstvu, tak zastupitelských úřadech. Po třech přednáškách nabitých informacemi o fungování diplomacie, konkrétních zážitcích a studiu budoucích vyslanců, navštívila Olomouc i paní Věra Jeřábková, ředitelka Diplomatické akademie MZV ČR. Za její cestou na fakultu nestálo jen povzbuzení našich studentů ke přijímacímu řízení, ale i vzácná nabídka k užší spolupráci s katedrou Politologie, která by měla odstartovat v nejbližších měsících. Pokud tedy máte dost kuráže, kterou podpírají alespoň dva světové jazyky na úrovni C1, tak hurá ke přijímáčkám. Akademie na šikovné studenty z UP netrpělivě čeká J!

Akce s podobným zaměřením chystá Profesně poradenské centrum i v příštím semestru, opět v rámci projektu Systematizované odborné praxe studentů oborů Sociologie, Andragogika a Politologie a evropská studia – podpora spolupráce UP s podnikatelským, veřejným a neziskovým sektorem, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/17.0063. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Mgr. Ivana Častulíková, doktorandka na KPES FF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.