Diabetes mellitus - oční komplikace, 16. sympozium

Panelisté jednotlivých bloků (zleva): MUDr. Adamíková (Zlín), doc. Studnička (Hradec Králové), doc. Sosna (Praha), prof. Kvapil (Praha), MUDr. Němec (Praha), prof. Řehák (Olomouc), prim. Ernest (Praha), doc. Kolář (Brno) a doc. Chlup (Olomouc).
Foto: Petr Mlčák
pátek 16. října 2015, 08:15 - Text: (Redakční pošta)

V sobotu 10. října 2015 se ve velké posluchárně Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci uskutečnilo 16. sympozium Diabetes mellitus - oční komplikace. V pořádání tohoto tradičního setkání oftalmologů a diabetologů na společném odborném diskuzním fóru po roce alternuje Oční klinika Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc (LF UP a FNOL) s Centrem diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze (CD IKEM).  

Odborný program letošního ročníku, kterého se zúčastnilo 243 oftalmologů, diabetologů a mediků, rozdělil jeho koordinátor prof. Jiří Řehák (přednosta Oční kliniky LF UP a FNOL) do čtyř bloků.

První blok zahájila prof. Terezie Pelikánová (přednostka CD IKEM a předsedkyně České diabetologické společnosti) přednáškou týkající se nových poznatků patofyziologie diabetické retinopatie (postižení sítnice cukrovkou) a diabetického makulárního edému (otok žluté skvrny při diabetu). Přednáška byla pro laickou veřejnost velmi komplikovaná, proto budou zmíněny jen dva nejdůležitější faktory pro prevenci a úspěšnou léčbu diabetické retinopatie, kterými jsou normalizace hladiny cukru v krvi (glykémie) a krevního tlaku. 

Doc. Rudolf Chlup a MUDr. Petr Mlčák (Olomouc) seznámili auditorium s přínosem nových technologií při diagnostice a léčbě diabetu. Bohatou diskusi vyvolala zejména novinka v léčbě diabetické retinopatie a diabetického makulární edému Noctura 400. Jedná se o světelnou oční masku, která po dobu osmi hodin během spánku emituje studené zelené světlo na víčka pacienta, čímž zamezí aktivaci tyčinek, tedy adaptaci sítnice na tmu. Pokud nejsou aktivovány tyčinky, není jimi spotřebováván kyslík, jenž zůstane k dispozici důležitější centrální části sítnice. Při této léčbě bylo pozorováno zlepšení postižení sítnice cukrovkou a ústup makulárního edému u některých pacientů, další studie ještě probíhají. Jeden léčebný cyklus (životnost jedné masky) trvá 3 měsíce. Léčba zatím není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. S 50 % příspěvkem nadačního fundu Dar zraku je cena půlroční léčby pro pacienta 10 000 Kč.

V první bloku byla také prezentována úspěšná léčba refrakterního (na jinou léčbu nereagujícího) makulárního edému pars plana vitrektomií (odstraněním sklivce), popř. i injekcí steroidu (látky proti otoku a zánětu) do sklivcové dutiny.

Na začátku druhého bloku jsme se z úst prof. Jana Šrhy (III. interní klinika 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze) dozvěděli novinky v léčbě inzulinem týkající se zejména vyrovnané hladiny glykémie při aplikaci dlouhodobých analog (syntetické dlouhodobě působící formy inzulinu) a snížení objemu aplikovaného inzulinu zvýšením jeho koncentrace. Pan profesor také názorným a originálním způsobem demonstroval čtyři pilíře léčby diabetu: farmakologickou léčbu (inzulin, tablety), dietu, fyzickou aktivitu a psychickou pohodu, které přirovnal ke čtyřem nohám jedné židle.

MUDr. Martin Šín představil novou metodu měření množství kyslíku v krvi v sítnicových cévách pomocí přístroje Oxymap. Tento přístroj, jediný v České republice, získala Oční klinika LF UP a FNOL mezi prvními deseti pracovišti na světě. Oxymap umožnuje usuzovat na metabolické nároky sledovaných oblastí sítnice z rozdílu obsahu kyslíku v sítnicových tepnách a žilách.

Ve třetím bloku prof. Milan Kvapil (Interní klinika 2. LF UK a Fakultní nemocnice Motol, Praha) mimo jiné zdůraznil důležitost genetické výbavy každého jedince na rozvoj diabetické retinopatie, o čemž svědčí dva fakty: 1. u 10 % pacientů s výborně kompenzovaným diabetem se rozvinula diabetická retinopatie a 2. u 40 % pacientů s velmi špatnou kompenzací diabetu se diabetická retinopatie nerozvinula. Zbývající část bloku byla věnována zkušenostem jednotlivých center s léčbou diabetického makulárního edému, v níž se stále více uplatňuje aplikace injekcí do sklivce a příznivou zprávou pro pacienty je zmírnění indikačních omezení úhrady této léčby (na léčbu tedy dosáhne větší počet diabetiků).

MUDr. Alena Adamíková (Diabetologické centrum Krajské nemocnice Tomáše Bati, a.s., Zlín) ve čtvrtém bloku shrnula základní předpoklady úspěšné léčbu diabetu 2. typu (typicky se vyskytuje u starší populace s nadváhou či obezitou), kterými jsou diabetická dieta a fyzická zátěž.

Oční klinika LF UP a FNOL děkuje Konferenčnímu servisu UP za organizační zajištění sympozia.

Petr Mlčák, Oční klinika LF UP a FNOL, Ústav fyziologie LF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.