Dětské pořady negativně ovlivňují stravovací návyky

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 8. července 2014, 10:23 - Text: Kateřina Černohorská

Filmy a seriály pro děti velmi často zobrazují špatné stravovací návyky v pozitivním světle. Nezdravé jídlo se tak pro tuto část populace stává běžnou záležitostí. O poznatku informovali vědci z univerzity v irském Limericku.

Přestože ve Velké Británii a Irsku platí už několik let zákaz přílišného zobrazování nevhodných potravin v dětských pořadech, situace se podle odborníků téměř nezměnila. Zkoumali, kolikrát za týden se v dětských programech objeví jídlo plné tuků, cukrů nebo dalšího nevhodného obsahu, a výsledky byly zarážející.

Za 82 a půl hodiny natáčení zaznamenali celkem 1155 druhů jídla či nápojů. Ve 13,3 % případů se objevovaly sladké svačinky, následovány v 11,4 % přímo sladkostmi. K nejčastěji konzumovaným nápojům patřil čaj a káva, následovaly sladké nápoje. Ze 47 a půl procenta patřily zobrazované potraviny k nezdravým, u nápojů se celkové číslo rovnalo 25 %.

„Většinu z těchto pokrmů a nápojů konzumovali hlavní hrdinové, z nichž 95 % tvořily kladné charaktery, velká část z nich byla navíc hubená nebo měla normální váhu,“ dodala Clodagh O’Gormanová, která na studii spolupracovala.

O’Gormanová také zdůraznila, že prezentování nevhodného jídla kladně vnímanými dětskými hrdiny s ideální postavou může u dětí vést ke špatným stravovacím návykům. Rodiče by proto měli více uvažovat nad tím, jaké pořady jejich potomci sledují.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.