Dětská univerzita zahajuje ve středu imatrikulací

Nejmladší studenti nastupují ke studiu.
Ilustrační foto: Robert Mročka
úterý 22. září 2015, 16:15 - Text: Martina Vysloužilová

Dětská univerzita Univerzity Palackého odstartuje ve středu slavnostní imatrikulací v aule pedagogické fakulty. Děti si vyzkoušejí jeden semestr studia na vysoké škole. Poprvé se část programu koná také v muzeu vědy Pevnost poznání.

Dětská univerzita je pro zvídavé děti od 8 do 12 let, které chtějí nahlédnout pod pokličku nejrůznějších vědních oborů Univerzity Palackého. Absolvují zdarma deset interaktivních přednášek a na památku obdrží diplom. Scházet se budou každou středu od 15.00 do 16.30.

Jednou z novinek v programu je přiblížení kultury a jazyka Španělska. Do této jižní země děti nahlédnou prostřednictvím hudby, soutěží a dalších digitálních materiálů. V jiném předmětu se zase dozvědí, jak lze vyšetřit rovnováhu a zkusí si ji prověřit při různých cvičeních. Chybět nebude ani pohyb. Lektoři připravili soutěž v netradičních disciplínách, v rámci kterých děti zjistí, kolik za tu dobu ušly kroků a spálily energie. „Nezapomeneme ani na oblíbenou Chemii v kuchyni. Posluchači si vyzkoušejí, jak lze zbavit vejce skořápky bez loupání nebo jak odbarvit limonádu. A také si například povíme, jak bojovat se zubním kazem nebo jaká nebezpečí hrozí na facebooku,“ řekla Michaela Kratochvílová, koordinátorka Dětské univerzity z přírodovědecké fakulty.

Imatrikulace se zúčastní také desetiletá Liduška Novotná z Olomouce. „Těším se, že se dozvím zase něco nového. Byla jsem již na letním táboře v Pevnosti poznání a moc se mi tam líbilo.“ Její maminka s úsměvem dodává, že dvě její starší sestry jsou také na vysoké škole, a tak budou mít teď doma tři studentky. „Myslím si, že Lída je ve věku, kdy touží po vzdělání a objevování nových zajímavých informací a je na nás rodičích, abychom ji podporovali,“ řekla Věra Novotná.

Univerzita Palackého považuje Dětskou univerzitu, která vznikla v roce 2007, za jednu z klíčových popularizačních aktivit. Část programu se letos poprvé přesune do unikátního prostředí interaktivního muzea vědy Pevnosti poznání. Toto muzeum a jeho programy již od jeho otevření navštívilo téměř 50 tisíc návštěvníků. „Nesmírně mě těší, že si lidé nacházejí cestu jak do nových vzdělávacích expozic Pevnosti poznání, tak na akce, které se v tomto novém popularizačním centru konají. Pokud připočteme akce konající se v přilehlém areálu, patří dnes Korunní pevnůstka mezi jednu z nejnavštěvovanějších kulturních památek v kraji. Je to satisfakce pro všechny, kteří investovali svůj čas a energii do její záchrany,"  řekl vedoucí Centra popularizace Přírodovědecké fakulty UP Matěj Dostálek.

Pokud mají rodiče o program zájem, mohou využít poslední nabídky volných míst a registrovat své děti ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.