Dětská univerzita nabírá studenty pro letní semestr

Imatrikulace Dětské univerzity.
Ilustrační foto: Martin Višňa
čtvrtek 26. prosince 2013, 09:45 - Text: Martin Višňa

Archeologie, rodinné právo nebo finanční gramotnost jsou jen tři z oblastí, kterým se budou věnovat studenti během letního semestru Dětské univerzity. Ten započne v polovině února, rodiče mohou své ratolesti ke studiu přihlašovat již nyní.

Během dvanácti týdnů si děti vyzkoušejí, jaké je být vysokoškolákem. V úvodu budou stejně jako jejich dospělí kolegové imatrikulováni, deset interaktivních přednášek jim pak poodhalí část toho, čím se vědci na Univerzitě Palackého zabývají. Semestr vyvrcholí slavnostní promocí, kdy malí vysokoškoláci obdrží diplomy stvrzující absolvování studia.

Na novém běhu Dětské univerzity se budou opět podílet všechny fakulty. „Děti se naučí orientovat v problematice finanční gramotnosti, dozvědí se o důležitosti volného času a hygieny, nahlédnou pod ruce archeologům nebo biochemikům a také se podívají do zákulisí Moravského divadla, kde se opět některé z přednášek i promoce absolventů konají,“ vyjmenovala koordinátorka Iveta Elišková.

Slavnostní imatrikulace nových posluchačů se koná 12. února v aule přírodovědecké fakulty. Svůj první index by mělo v letním semestru obdržet sto malých vysokoškoláků. „Rodiče se často ptají, jestli mohou své dítě přihlásit na univerzitu znovu, kvůli novým přednáškám, ale to není možné. Chceme dát možnost vyzkoušet si vysokoškolské studium co největšímu počtu dětí, každé může absolvovat pouze jednou,“ připomněla Elišková.

Dětská univerzita je určena pro žáky základních škol ve věku od osmi do dvanácti let. Výuka probíhá vždy ve středu, většinou od 15 hodin, přednášky v Moravském divadle začínají o půlhodinu dříve. Cílem výuky je dětem hravou formou přiblížit svět vědy a seznámit je s akademickým prostředím. Výuka je realizována za podpory projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP), jehož smyslem je popularizovat a propagovat u veřejnosti vědu a výzkum na univerzitě.

Rodiče mohou své děti přihlašovat na webu projektu www.popup.upol.cz, kde najdou nejen přihlašovací formulář, ale také harmonogram letního semestru nebo materiály ze semestrů předchozích.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.