Desítka nových studijních oborů – nizozemština i genové inženýrství

Ilustrační foto: Marek Otava
pátek 31. ledna 2014, 08:09 - Text: Velena Mazochová

Nové příležitosti se otevírají zájemcům o studium na filozofické, přírodovědecké, pedagogické fakultě a fakultě tělesné kultury. Konečný termín přijímání přihlášek byl stanoven na 28. února.

Pro příští akademický rok mohou uchazeči vybírat z téměř čtyř stovek oborů v bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech v prezenční nebo kombinované formě studia. Více než desítka z nich je otevřena poprvé. K novinkám letošního přijímacího řízení patří také možnost uhradit poplatky za přijímací řízení platební kartou.

Jewish Studies, nizozemština a jednooborová archeologie

Filozofická fakulta nově otevírá jednooborové studium oboru Archeologie v prezenční a kombinované formě. „Doposud jsme tento obor nabízeli jen jako prezenční dvouoborové bakalářské studium, kdy bylo nutné obor kombinovat s dalším oborem z naší nabídky,“ upřesnila vedoucí studijního oddělení Pavlína Grigárková.

Nově lze zvolit také prezenční jednooborové tříleté studium oboru Nizozemský jazyk, literatura a kultura ve středoevropském kontextu. „Specifikem tohoto oboru je mimo jiné povinnost vybrat si v průběhu studia několik e-kurzů zahraničních partnerských institucí a strávit na nich nejméně jeden semestr studia,“ doplnila Grigárková.

Nabídka navazujících magisterských studií byla rozšířena o dvouletý obor Jewish Studies akreditovaný v anglickém jazyce v rámci samofinancovaného studia programu Humanities. V prezenční formě lze studovat také jednooborovou Psychologii, která byla dosud nabízena pouze jako kombinované studium.

Udržitelný rozvoj, biotechnologie a matematika

Přírodovědecká fakulta získala akreditaci pro nový tříletý bakalářský obor Environmentální studia a udržitelný rozvoj, který otvírá v prezenční formě. „Jeho absolventi získají teoretické znalosti a praktické dovednosti pro uplatňování principů udržitelného rozvoje ve státní správě a samosprávě, v ziskovém i neziskovém sektoru. Kromě znalostí v oblasti věd o Zemi a environmentalistiky budou mít dobré základy v oblasti ekonomie, vybraných sociálních věd i v oblasti environmentálního a rozvojového vzdělávání,“ vysvětlila proděkanka Irena Smolová.

Úspěšná akreditace umožnila zařadit do letošní nabídky i bakalářský obor Biotechnologie a genové inženýrství. Během tříletého studia získají posluchači základní teoretické a praktické vědomosti o podstatě biologických, biochemických, biotechnologických a molekulárně biologických procesů a stanou se odborníky v různých oblastech průmyslu, akademické sféry a státní správy s biotechnologickým, biochemickým a environmentálním zaměřením. „Předpokládá se, že většina absolventů bakalářského studijního stupně bude pokračovat ve studiu v navazujícím magisterském oboru Biotechnologie a genové inženýrství,“ dodala Smolová.

Nově se mohou uchazeči hlásit také ke studiu bakalářského oboru Matematika – ekonomie se zaměřením na bankovnictví/pojišťovnictví, který vznikl sloučením dvou dosavadních oborů studijního programu Aplikovaná matematika. Nabídka byla rozšířena i o kombinovanou formu studia u dvouoborového studia Matematiky, Deskriptivní geometrie a Geografie v bakalářském studiu a v navazujícím magisterském studiu pro obory Učitelství pro střední školy. V kombinované formě lze také studovat bakalářský studijní obor Aplikovaná informatika.

Trenérství a Pre-primary Education

Navazující magisterské studium na fakultě tělesné kultury umožní nově otevíraný obor Trenérství a management sportu. Jednooborové studium v kombinované formě navazuje na bakalářský obor Trenérství a sport i na další bakalářské obory ve studijním programu Tělesná výchova a sport.

Také pedagogická fakulta rozšířila nabídku pro příští akademický rok o jeden obor pro absolventy bakalářského studia. Otevírá navazující magisterský obor v anglickém jazyce s názvem Pre-primary Education.

Fakulta zdravotnických věd v souvislosti s probíhajícím reakreditačním procesem na jaře chystá dodatečná přijímací řízení na navazující magisterské obory Fyzioterapie a Management zdravotnictví. „Nejedná se o novinku, ale o obory, které mají na fakultě tradici,“ upřesnila vedoucí studijního oddělení fakulty Alena Cholinská.

Platba v univerzitním e-shopu

Poplatky za přijímací řízení mohou zájemci o studium poprvé hradit prostřednictvím platební karty přímo z elektronické přihlášky. Její systém vygeneruje pro každého uchazeče příslušný variabilní symbol a při zadání platby jej přesměruje na platební bránu. Odpadá tak nutnost zadávání platebního příkazu i vepisování variabilního symbolu. Úhrada je k e-přihlášce přiřazena do dvou dnů od provedení platby.

„Hlavním důvodem je komfort pro uchazeče, aby pro něj byla platba co nejjednodušší,“ zdůraznil prorektor Vít Zouhar. Platba bude fungovat podobně jako internetový nákup vstupenky na koncert nebo jízdenky na vlak. Nová služba má i technický rozměr. „Snažíme se současně omezit chybovost. Ve vypisování variabilních a specifických symbolů uchazeči poměrně často chybují. Teď budou moci zadávat přímo číslo své karty,“ doplnil Zouhar.

Platba kartou byla uvedena do provozu v listopadu na začátku přijímacího řízení pro příští akademický rok. Uchazeči budou moci ale i nadále využít dosavadní formy bankovního převodu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.