Deprese se společenským kontaktem nepřenáší, dobrá nálada ano

Ilustrační foto: Freeimages.com.
čtvrtek 3. září 2015, 13:00 - Text: Kateřina Černohorská

Přátelství s mentálně zdravým člověkem může pomoci lidem trpícím depresí k lepší rekonvalescenci, obráceně to ovšem nefunguje a deprese se při společenském styku nepřenáší. O poznatku informovali odborníci z britské University of Manchester, kteří tuto problematiku zkoumali.

Výzkumníci sledovali společenské vztahy více než dvou tisíc studentů středních škol, aby poznali, jakým způsobem se mladí lidé navzájem ovlivňují. Zjistili, že u depresí trpících studentů, kteří byli v kontaktu s psychicky zdravými spolužáky, došlo ke snížení možnosti rozvoje onemocnění a ke zdvojnásobení rychlosti rekonvalescence. Obráceně proces ovšem nefungoval a deprese se na psychicky zdravé jedince při vzájemném kontaktu nepřenášela.

 „Na depresi má vliv mnoho negativních společenských faktorů, ať už je to život o samotě nebo problematické dětství, podpora společnosti naopak může mít mnoho pozitivních dopadů. Zjistili jsme, že silné sociální zázemí ve formě kvalitních přátelských vztahů může být efektivní cestou k léčbě deprese,“ vysvětlil autor studie Thomas House. Podle House je přátelství také vhodnou prevencí před vznikem deprese. „Pokud napomůžeme tomu, aby mezi sebou měli dospívající lidé přátelské vztahy, například zakládáním nejrůznějších klubů pro mládež, můžeme riziko vzniku choroby výrazně zredukovat,“ doplnil odborník.

Nejpodstatnějším zjištěním je podle House fakt, že se podařilo vyvrátit zažité stigma, spojené s osobami trpícími depresí, a to že negativně ovlivňují náladu svého okolí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.