Den otevřených dveří UP přilákal zájemce o studium ze všech koutů země

Univerzita včera představila zájemcům možnosti studia.
Foto: Redakce Žurnálu UP
neděle 17. ledna 2016, 07:30 - Text: (red)

Stovky lidí si nenechaly ujít sobotní Den otevřených dveří na Univerzitě Palackého. Všech osm fakult připravilo pro návštěvníky atraktivní program, jehož součástí byly nejen podrobné informace o studiu a studijních oborech, ale také prohlídka zázemí škol, špičkových vědeckých pracovišť a laboratoří. A kdo chtěl a měl dost kuráže, mohl si třeba i zkusit přijímačky nanečisto. Mezi jednotlivými fakultami pak vozila zájemce speciální bezplatná autobusová linka.

Na filozofické fakultě se uchazeči shromažďovali především v Křížkovského ulici a na třídě Svobody, kde pro ně fakulta připravila informační bloky se zástupci vedení. „Až složím v Ostravě bakalářské zkoušky z Podnikání v ekonomii, rád bych pokračoval ve studiu v Olomouci. Univerzita Palackého je prestižní vysoká škola. Už jsem si vybral navazující magisterské studium Aplikované ekonomie,“ řekl Milan Žádník ze Šternberka.

Politologie nebo výtvarka: důležitý je zájem a nadšení

Podrobné informace o studijních programech, požadavcích na přijetí i uplatnění absolventů poskytovali během dne zástupci na příslušných oborových katedrách, které jsou ve městě rozesety na několika místech. Některé katedry nabídly i speciální program. Třeba na politologii se mohli příchozí dozvědět, jak se dělají politické analýzy. „Ukázali jsme, jak je možné využívat počítání, statistiku k měření politických jevů. Podle reakcí studentů si myslím, že je to bavilo,“ řekl vedoucí katedry politologie a evropských studií Tomáš Lebeda.

Koho zajímalo studium na pedagogické fakultě, vydal se na Žižkovo náměstí. Právě tam představovalo vedení fakulty možným budoucím studentům a jejich rodičům nabídku studijních oborů. „Zkusím si podat přihlášku na výtvarku se zaměřením na vzdělávání. Výtvarce se věnuju odmalička,“ řekla Nela Grufková, která bude letos maturovat na střední pedagogické škole v Krnově.

Medicína: volba srdce a rozumu

V prostorách Teoretických ústavů otevřely své dveře současně lékařská fakulta a fakulta zdravotnických věd. Zájemce o obory všeobecného a zubního lékařství informovali o podmínkách přijímacího řízení a studiu zástupci studijního oddělení, připraveny byly také informační materiály. Návštěvníci si mohli zároveň připomenout základy poskytování první pomoci, prohlédnout si moderní vybavení odborných pracovišť včetně Centra simulátorů, telemedicíny a praktických dovedností nebo Anatomické muzeum. „Studium medicíny patří sice k nejnáročnějším, ale jeho úspěšné absolvování vám umožní vykonávat povolání, o kterém jsem přesvědčen, že je především posláním. Medicínu je nutné vnímat nejen rozumem, ale i srdcem. Po úspěšné léčbě prvního pacienta, stanovení správné diagnózy a léčebného postupu, vám to bude zcela zřejmé,“ uvedl k uchazečům děkan lékařské fakulty Milan Kolář ve zcela zaplněné Velké posluchárně Teoretických ústavů.

Některé středoškoláky ani děkan nemusel přesvědčovat. „Olomouc je krásné město a taky fakulta je pěkná, nejraději bych šel sem,“ potvrdil Jan Petera z Kroměříže, který se chystá poslat přihlášky na medicínu také do Brna a do Prahy. „Určitě bych si vybrala Olomouc. Ráda bych se ještě dověděla, jaké zde bude přijímací řízení a kolik studentů bude přibližně přijato,“ doplnila Kristýna Tvrdá ze Žiliny.

Pro zájemce o obory fakulty zdravotnických věd byly připraveny podrobné informace o studiu a podmínkách přijímacího řízení ve stáncích před malými posluchárnami Teoretických ústavů. Uchazeči měli zároveň možnost se potkat s vedením fakulty, prohlédnout si některá praktická výuková pracoviště a na speciálních figurínách si například vyzkoušet správné zavedení flexibilní kanyly do žíly. „Přihlášku do Olomouce určitě podám, je to pro mne nejpřitažlivější studijní město. Nejvíc mne zajímají informace ohledně přijímaček, výuky a praxe v oborech všeobecná sestra a porodní asistentka,“ svěřila se studentka střední zdravotnické školy v Opavě Vendula Šmalcová.

Věda v praxi

Jak funguje termokamera, co zkoumají odborníci v laboratořích optiky nebo jak vypadají nanočástice zlata. Tyto a řadu dalších zajímavostí zjistili návštěvníci přírodovědecké fakulty.  Ze všeho nejvíc je ale zajímala nabídka oborů, podmínky přijímacího řízení a zejména možnosti uplatnění v praxi. „Uchazeči, kteří velmi často přicházejí s rodiči, se ptají na možnosti výjezdů do zahraničí. Přestože se jedná o zájemce o bakalářské studium, je pro ně také velmi podstatné dozvědět se, jaké mohou mít v budoucnu uplatnění. V případě fyzikální chemie se jim snažíme ukázat, že není odtržená od reality, jak se často mnozí domnívají. Ale že to je hmatatelná věda věnující se materiálům s obrovským množstvím aplikací,“ uvedla Jana Soukupová z katedry fyzikální chemie.  O možnostech studia se s předstihem přijel informovat student třetího ročníku přerovského gymnázia David Bočan. „Zajímá mě fyzika, chemie a biologie, ale zatím ještě přesně nevím, jaký obor bych chtěl studovat,“ řekl gymnazista. Prezentace zaujaly i jeho otce. „Já jsem z toho unesený, co poschodí, to skvělé věci. Člověk si uvědomí, jaké možnosti využití přírodní vědy mají. Pokud se syn rozhodne studovat zde, myslím, že nešlápne vedle,“ domnívá se Dobroslav Bočan.

Inspirace sportem a pohybem

Desítky lidí mířily po celý den také do Neředína na fakultu tělesné kultury. Kromě informací o studiu je lákal bohatý doprovodný program, mimo jiné laserová střelba, prohlídky Aplikačního centra BALUO nebo výstava modelů lodí. Z Velkých Opatovic se přijel na fakultu podívat Petr Havliš, který si na simulátoru nadmořské výšky vyzkoušel dýchání ve výšce čtyř tisíc metrů. Prý téměř nezaznamenal rozdíl oproti normálu.

Nicméně tato zkušenost nebyla tím hlavním, proč do Olomouce zavítal. „Chtěl bych změnit svůj život a dělat něco, co by mě více bavilo, něco, kde bych byl trochu více pánem svého času. Přemýšlím o dálkovém studiu tělesné výchovy. Ke sportu mám kladný vztah, dělám mimo jiné badminton nebo cykloturistiku, a chtěl bych vyučovat,“ uvedl třiatřicetiletý zájemce o studium.

Táhnou práva i sociální práce

První zájemci o informace postávali před právnickou fakultou už krátce po půl deváté ráno. „Přijela jsem z Pelhřimova, tak jsem tu o něco dřív,“ vysvětlila Klára Horáková. Na ni a další stovky zájemců čekalo šest infostánků, dva hlavní informativní vstupy vedené proděkankou Gabrielou Halířovou, nové propagační materiály fakulty nebo praktická ukázka předmětu Street Law. O ni byl velký zájem, mnozí ji pozorovali i přes prosklené dveře „fakultní soudní síně“. V režii studentů práv se tam rozpoutala bitva argumentů na téma adopce dítěte homosexuálními páry, do které se zapojili zájemci o studium i rodiče. „Ukázka se mi moc líbila. Příjemně zpestřila tu záplavu informací. Utvrdila jsem se dnes v tom, že olomoucká práva jsou pro mě volbou číslo jedna,“ řekla Natálie Večeřová z Frýdku Místku.

Nabídku cyrilometodějské teologické fakulty představily referentky studijního oddělení a zástupci kateder křesťanské sociální práce a křesťanské výchovy, kteří uchazeče seznámili s otevíranými bakalářskými a magisterskými obory a s podmínkami přijímacího řízení. „Zajímalo mne, jak vypadají testy a jaký je průběh studia. Také jsem se chtěla přesvědčit, jestli se něco nezměnilo,“ řekla Marie Matysková, která na fakultě právě úspěšně složila státnice z bakalářského oboru sociální pedagogiky a chystá se podat přihlášku k navazujícímu magisterskému studiu. „Jinam bych ani nešla, jsem tady stoprocentně spokojená s učiteli i se spolužáky. Třeba budu s některými ve studiu pokračovat,“ doufá Marie Matysková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.