Den otevřených dveří Univerzity Palackého: studium, věda i testy

Ilustrační foto: Velena Mazochová
úterý 12. ledna 2016, 07:27 - Text: Lenka Peřinová

Kompletní informační servis o studiu na Univerzitě Palackého nabídne Den otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 16. ledna 2016 na všech osmi fakultách v době od 9 do 14 hodin. Zájemci mohou navštívit také Ústřední knihovnu či Pevnost poznání a zdarma využít speciální autobusovou linku.

Během informačních bloků na každé fakultě budou zástupci vedení informovat o podmínkách studia, náležitostech elektronické přihlášky a přijímacím řízení a odpovídat na dotazy zájemců. Návštěvníkům budou k dispozici studijní referentky na studijních odděleních fakult a zpřístupní se i výukové prostory a laboratoře. Připraven je také bohatý doprovodný program.

Univerzita Palackého otevře dveře nejen středoškolským studentům a zájemcům o studium, ale i široké veřejnosti. „Rádi bychom na olomoucké univerzitě v tento den přivítali také rodiče uchazečů i ostatní obyvatele jednoho z nejkrásnějších univerzitních měst, kteří se každodenně se studenty potkávají a procházejí kolem našich budov. V sobotu mají jedinečnou možnost do nich nahlédnout,“ uvedla tisková mluvčí olomoucké univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Experimenty, měření a testy studijních předpokladů

Zájemci o studium na přírodovědecké fakultě si kromě učeben a společných prostor budou moci prohlédnout i specializované laboratoře, v nichž se dělá špičková věda. Uvidí např. ukázky specializovaných vyšetření zraku, zjistí, jak se chovají magnetické nanočástice, jak se měří na skenovacím elektronovém mikroskopu nebo jak funguje unikátní zařízení, které sleduje pohyb očí při práci s počítačem.

Na filozofické a pedagogické fakultě si návštěvníci mohou cvičně napsat test studijních předpokladů, na lékařské fakultě pod vedením studentů poskytnout první pomoc. Studenti oboru Zubní lékařství předvedou správnou techniku péče o dutinu ústní. Měřicí přístroje, měření tělesného složení, test pro hodnocení úrovně motoriky i interaktivní kvíz čekají na zájemce na fakultě tělesné kultury. Odborníci je zde seznámí také s měřícími systémy pro analýzu zatížení nohy při chůzi, doby reakce na vizuální či akustický podnět nebo pro detekci pohybu očí. Právnická fakulta představí například výuku v předmětu street law - právo pro každý den - nebo fungování první studentské právní poradny v České republice.

Pevnost poznání

Během dne otevřených dveří se představí také interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání v areálu Korunní pevnůstky na třídě 17. listopadu 7. Pro návštěvníky bude mít zdarma otevřenou expozici Věda v pevnosti. Ostatní prostory muzea budou od 9 do 18 hodin přístupné za běžné vstupné. Animátoři seznámí zájemce s expozicemi, na jejichž tvorbě se podíleli především odborníci z přírodovědecké fakulty. Chybět nebude ani projekce v digitálním planetáriu. Více informací ZDE.

Informační bloky a doprovodný program na jednotlivých fakultách, a podrobná nabídka studijních oborů i jízdní řád jsou k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.