Den otevřených dveří: Univerzita představovala zájemcům studijní nabídku

Den otevřených dveří na pěti fakultách Univerzity Palackého.
Fotogalerie: (red)
sobota 21. listopadu 2015, 07:03 - Text: (red)

Pět fakult Univerzity Palackého se včera otevřelo veřejnosti. Stovky zájemců se vydaly pro informace o možnostech studia. Někteří maturanti neváhali jet stovky kilometrů, aby zjistili, jaký je jejich vysněný obor.

Na přírodovědeckou fakultu si pro informace přijeli uchazeči nejen z okolí Olomouce, ale třeba i z Kolína či Studénky, chodbami zněla i slovenština. „Je zajímavé, že pro informace k nám chodili cíleně studenti, kteří už mají tento obor vytipovaný. Většinou se ptali na přijímací zkoušky a na předměty, které se tady studují. Ukazovali jsme jim, co všechno budou během studia tvořit a kde se po skončení školy mohou uplatnit. Návštěvníkům ze vzdálenějších míst jsme dali i více propagačních materiálů, aby informace dále šířili na své škole,“ uvedla Zdena Dobešová z katedry geoinformatiky. Na přírodovědecké fakultě by od příštího roku rád studoval i Vítězslav Heger ze Šumperka. „Přijel jsem se podívat hlavně na katedru fyziky, chtěl jsem získat informace o studiu nanotechnologií. Postupně jsem se ale dozvídal o dalších oborech, třeba o optice, a to mě zaujalo možná ještě více. Fakulta se mi líbí, všichni byli ochotní a chtěli nám předvádět různé pokusy a ukazovat pracoviště,“ pochvaloval si návštěvu letošní maturant.

Prestižní škola, krásné město

Uchazeče o studium přivítaly také pedagogická fakulta a filozofická fakulta. Lidé z garantujících kateder a ústavů obou fakult poskytovali zájemcům o vysokoškolské studium podrobné údaje o studijních programech nebo o možnostech mezifakultních studií. Všichni si mohli vyzkoušet i test studijních předpokladů. „Zajímám se o historii, ale přednost bych dala divadelní vědě. Zkusím tak nejdřív filozofickou fakultu, když to nevyjde, pak pedagogickou. Přijímací zkoušky se chystám absolvovat na obou,“ uvedla Gabriela Pichová. Maturantka z hejčínského gymnázia, která pochází z okolí Hanušovic, by v Olomouci ráda zůstala. „Je to nejkrásnější město Česka a Univerzitu Palackého považuji za prestižní školu. Všechny potřebné informace jsem se dozvěděla už před několika dny, když měla na naší škole univerzita prezentaci,“ dodala Gabriela Pichová.

Desítky lidí si nenechaly ujít ani návštěvu fakulty tělesné kultury. Vedle prezentací studijních oborů byl pro návštěvníky připravený i bohatý doprovodný program, od cvičení přes nejrůznější měření a testování obuvi až po prohlídky nového aplikačního centra BALUO. Nejvíce táhlo měření tělesného složení, příchozí si vyzkoušeli třeba i jízdu na tandemovém kole.

Z oborů byly největšími tahouny fyzioterapie a rekreologie, doslova v obležení byli celý den reprezentanti tělesné výchovy a trenérství. Právě pro informace o studiu trenérství zamířil na fakultu Jiří Gallo z Olomouce. „Sport mě zajímá a lákalo by mě věnovat se mu více do hloubky. Tedy nejen aktivně sportovat, ale zabývat se i třeba metodikou tréninku nebo tím, jak vést nějaký tím,“ prozradil.

Humanitární práce láká

Na Cyrilometodějské teologické fakultě zajímaly návštěvníky nejvíce možnosti studia sociální pedagogiky, charitativní sociální práce a mezinárodní humanitární práce. „Zajímaly je například testy z minulých let, možnosti zahraničních stáží i výuka cizích jazyků. O konkrétní informace se s nimi podělili také studenti jednotlivých oborů,“ uvedla studijní referentka Markéta Trešlová.

Právě pro informace o oboru Mezinárodní sociální a humanitární práce přijela až z Ústí nad Labem Michaela Nepomucká. „Obor na olomoucké fakultě mne zaujal. Chci pomáhat lidem, vždycky se mi to líbilo a určitě bych chtěla vyjet i do zahraničí,“ uvedla budoucí maturantka. I jedna z přihlášek, které ke studiu na vysoké škole rozešle Barbora Novotná z Olomoucka, bude určitě směřovat na teologickou fakultu: „Nejvíce mne zajímá práce s lidmi, zvláště s dětmi. Informací jsem získala dostatek, jsou tady všichni velmi příjemní,“ dodala uchazečka o obor Sociální a charitativní práce.

Další Den otevřených dveří pro veřejnost připravuje Univerzita Palackého na 16. ledna 2016.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.