Den otevřených dveří ukázal roboty i lebku tyranosaura

Jan Dobeš přednáší o street law pro hosty Dne otevřených dveří.
Foto: Pavel Konečný a Martin Višňa (ve fotogalerii)
sobota 19. ledna 2013, 17:19 - Text: Martin Višňa, Pavel Konečný

Univerzita Palackého otevřela dnes již podruhé v tomto akademickém roce své dveře, aby dala středoškolákům a jejich rodinám možnost nahlédnout do zázemí svých osmi fakult. 

„Odhadla bych to tak na stovku lidí, nejvíce se zajímají o to, jak se sem dostat, jaké jsou přijímací zkoušky,“ podělila se o zkušenost Blanka Hrdinová, která strávila dnešek za informačním pultem v budově B právnické fakulty. Ze vzdálenějších destinací převládala Ostrava, ale přihlásil se i kdosi z Prahy.

O studium se ale zajímala i Polina Seigida z ruského Krasnodaru. „Vystudovala jsem práva v Rusku, bakalářský stupeň. Tady uvažuji o magisterském,“ uvedla. Podobně si přijel „okouknout“ olomouckou fakultu i Petr Trávník z Jihlavy. „Jsem sice ve třetím ročníku gymnázia, ale právo mě zajímá dlouhodobě a proto uvažuji o studiu. Chci si zajet i na jiné právnické fakulty, pak si vyberu. Začal jsem dnes v Olomouci,“ vysvětlil gymnazista.

Pro časovou náročnost se nakonec nekonala avizovaná simulace soudního procesu. Uznání si u možných budoucích právníků ale vysloužil Jan Dobeš ze třetího ročníku, který je seznámil s pravidly Street Law. Tedy způsobem komunikace podle úrovně právních znalostí oslovených.

Novák jako ambasador informatiky 

Bohatý program si na Den otevřených dveří tradičně připravila přírodovědecká fakulta. „Příchozí si mohli prohlédnout expozici katedry geologie, které dominovala lebka tyranosaura, nebo si vyzkoušet zacházení s roboty, které programovali studenti katedry informatiky,“ vypočítala za organizátory Eva Jašková, podle které na fakultu zavítalo na 700 lidí.

Zájem o doprovodný program potvrdil mimo jiné Lukáš Novák, autor aplikace na objednávání jídel v menze přes chytré telefony, který prezentoval katedru informatiky. „Myslím, že lidé od našeho stánku odcházeli nadšení. Většinou to byli gymnazisté, ale už s nějakými zkušenostmi z programování. Jeden mě dokonce po přečtení článku o mé aplikaci poznal, takže se ihned zajímal, zda se tu vyučuje i programování pro android,“ uvedl Novák.

Někdo chce raději na medicínu

Lenku Frýbortovou z Olomouce ale zaujala prezentace nanotechnologií a molekulární biologie. „Tyto dva obory mě zajímají, navíc informace, které jsem se zde dozvěděla o přijímačkách a studiu, mě uklidnily. Přírodovědu bych ale volila až jako druhou variantu, primárně bych se chtěla dostat na medicínu, láká mě psychiatrie,“ prozradila.

Mezi přírodovědeckou a lékařskou fakultou se rozhodoval také Pavel Seichter, který rovněž studuje olomoucké gymnázium v Hejčíně. Na univerzitu se přišel podívat poněkud dopředu – je totiž teprve ve třeťáku. „Odmala chci být lékař, ortoped. Ještě se ale asi podívám na přírodovědu, protože přemýšlím i o chemii nebo biologii. Během toho roku do maturity ovšem nepředpokládám, že bych svoji prioritu změnil. Baví mě pomáhat lidem,“ uvažoval v hale teoretických ústavů.

Na lékařské fakultě si zájemci mohli vyzkoušet, zda umí poskytnout první pomoc, nebo si prohlédnout anatomické muzeum, informačním blokům s vedením fakulty naslouchala zaplněná velká posluchárna. V teoretických ústavech prezentovala své studijní obory také fakulta zdravotnických věd.

Zelení infolidé

Na fakultu tělesné kultury zamířila například Veronika Vicherková z Opavy. „Olomouckou fakultu mi doporučili vyučující na gymnáziu, prý je tu výuka na slušné úrovni. Chtěla bych tady studovat kombinaci tělesná výchova – zeměpis, protože to jsou dva předměty, co mě nejvíce baví, jako další variantu mám fyzioterapii. Akorát se trochu bojím talentových zkoušek,“ svěřila se.

Uchazeče o studium na neředínské fakultě stejně jako při listopadovém dni otevřených dveří vítali a k informacím a doprovodným aktivitám směřovali „infolidé“ v zelených parukách. Zájemci si opět mohli vyzkoušet pohyb na vozíčku nebo si nechat změřit tělesné složení.

Stovky zájemců zamířily také na ostatní fakulty Univerzity Palackého, na Konviktu na ně například čekalo přestavení dramaterapeutů z pedagogické fakulty. Kdo pak chtěl stihnout z programů fakult stihnout co nejvíce, mohl využít speciální autobusové linky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.