Den otevřených dveří s pestrým programem a televizí Óčko za zády

Lucia Madleňáková s Albertem Černým v prvním vstupu připravovaného pořadu televize Óčko
Fotogalerie: Žurnál UP
neděle 18. ledna 2015, 07:55 - Text: redakce Žurnálu

Stovky zájemců o studium naplnily včera sály, učebny, kabinety i laboratoře osmi fakult Univerzity Palackého. Rozmanitou nabídku Dne otevřených dveří přijela zaznamenat i televize Óčko s frontmanem skupin Charlie Straight a Lake Malawi Albertem Černým.

„Vrátil jsem se na univerzitu s pocity lehké trémy, nebyl jsem tady asi tři roky. A i když se nyní soustředím především na hudbu, po překladech a tlumočení je mi celkem smutno,“ uvedl absolvent Černý. V šedesátiminutovém pořadu, který televize Óčko vysílá 26. ledna od 17 hodin, přijal nabídku moderování.

Zájemci získali během dne podrobné informace o studijních programech, požadavcích na přijetí, přípravných kurzech i o uplatnění v praxi. Stejně jako v předchozích letech mohli k návštěvě jednotlivých fakult využít bezplatnou autobusovou linku. 

Simulovaný soudní spor i informační stánek

„O studium oboru Právo je každoročně velký zájem, zhruba 250 zájemců z několika násobného počtu se stane našimi studenty,“ uvedla za právnickou fakultu Lucia Madleňáková. Pro uchazeče o studium byly připraveny dvě informační setkání, kompletní nabídka informačního stánku, blok studentské právní poradny i ukázka simulovaného soudního jednání.

„Nechce se mi z Olomouce. Přihlášku ke studiu oboru Právo si sice podám i do Brna a Prahy, ale ráda bych uspěla tady,“ řekla maturantka hejčínského gymnázia Michaela Vítková.

Olomoucká přírodověda oslňuje

Oproti listopadovému Dni otevřených dveří na přírodovědecké fakultě hlásily včera některé katedry až dvojnásobně vyšší účast návštěvníků. „Při prvním informačním bloku byla aula přeplněná, velké zástupy se tvořily i u prezentací jednotlivých oborů. Lidé si sbírali materiály, ptali se na rozdíly mezi jednotlivými obory nebo třeba na možnosti uplatnění. Kladli řadu otázek, což mě samozřejmě těší,“ shrnul děkan Ivo Frébort.

Zájem o biochemii či genové inženýrství přivedl na fakultu gymnazistu Patrika Čalu ze Zlína. „Rozhoduji se mezi přírodovědeckou a lékařskou fakultou. Chtěl jsem si ověřit, jak by mě to tady bavilo. Zatím jsem z návštěvy přírodovědy oslněný. Olomouc je pro mne prioritou, líbí se mi město a přírodovědecká fakulta je špičkově vybavená,“ prozradil student. Mnohé katedry připravily kromě prohlídek učeben a laboratoří i řadu experimentů.

Test nanečisto i pro rodiče

Na pedagogické fakultě si uchazeči o studium mohli vyzkoušet i test studijních předpokladů nanečisto. Podle proděkana Pavla Neumeistera využili příležitosti i někteří rodiče, kteří na fakultu dorazili se svými potomky. „Má to tu výhodu, že v řadě případů právě rodiče reagují na naši nabídku kombinované formy studia,“ vysvětlil Neumeister.

Na fakultě je každoročně největší zájem o pětiletou magisterskou logopedii, pedagogické obory nebo učitelství pro mateřské školy. Pro něj se rozhodla například Marika Chalupová. „Chci učit v mateřské škole, a absolventky, které mají vysokoškolské vzdělání, mají lepší uplatnění,“ zhodnotila svou situaci studentka střední pedagogické školy v Přerově.

Kvalita uchazečů roste

Každoročním evergreenem je velký zájem o studium medicíny. Uchazeči si letos pod vedením studentů připomněli základy první pomoci. V prostorách Teoretických ústavů zorganizovala zčásti svůj program také fakulta zdravotnických věd, která nabídla i exkurzi do Centra praktických dovedností.

„Jsme velmi spokojeni, neboť návštěva uchazečů byla oproti loňsku vyšší. Navíc téměř všichni, kteří k nám přicházejí, jsou rok od roku lépe připraveni. Přicházejí s konkrétními dotazy, většinou k bakalářskému studiu fyzioterapie,“ shrnula za fakultu zdravotnických věd vedoucí studijního oddělení Alena Cholinská.

Příslib perspektivního uplatnění

Informace o studiu a bohatý program nabídla středoškolákům i zájemcům z řad širší veřejnosti také fakulta tělesné kultury. Mohli si zahrát indoorový curling, změřit si kapacitu plic či udělat analýzu chůze. Seznámit se mohli i s expedičními či výzkumnými projekty.

Mezi dvěma stovkami uchazečů byl i Erik Harajda, který do Olomouce přijel s jasnou vizí budoucího uplatnění. „Zajímá mne obor Ochrana obyvatelstva. Vnímám totiž v našem regionu některé závažné problémy, které bych chtěl pomoci řešit,“ uvedl gymnazista z Ostravska.

Informace o otevíraných oborech a podmínkách přijímacího řízení získali také zájemci o studium na cyrilometodějské teologické fakultě. Studijní obory Sociální pedagogika, Charitativní a sociální práce a Mezinárodní sociální a humanitární práce představili zástupci kateder křesťanské výchovy a křesťanské sociální práce.

Zájem opět vyšší než loni

Filozofická fakulta ve svých informačních blocích zdůraznila přívětivost univerzitního města, možnosti zahraničních pobytů a oborovou pestrost. „Pod jednou střechou nabízíme sociální vědy, širokou paletu filologií i řadu humanitních oborů s možností řady kombinací,“ uvedl děkan Jiří Lach.

Podle proděkanky Kláry Seitlové zaznamenala fakulta větší zájem než loni, řada zájemců byla podle ní velmi dobře orientovaná a přicházela s konkrétními dotazy na psychologii, uměnovědná studia a filologické obory.

„Zajímám se o portugalskou filologii, ráda bych studovala v Česku,“ prozradila studentka ze slovenských Piešťan Laura Šoková. Českou a anglickou filologii by v Olomouci chtěla studovat Nikola Šárközi. „Uvědomila jsem si, že mne nejvíc baví čeština a nejlíp se mi i učí,“ vysvětlila posluchačka Střední průmyslové školy v Otrokovicích.

Pro informace o možnostech studia si přišli i studenti třetích ročníků, které zajímaly především požadavky přijímacího řízení. „Přemýšlím o psychologii, raději dřív než později. Ale nejsem ještě rozhodnutá, nahlédla jsem i do prostor přírodovědecké fakulty,“ uvedla Michaela Hasalíková z olomouckého gymnázia Čajkovského. 

Poslední termín pro podání přihlášky ke studiu na všech fakultách vyprší 28. února. Loni si ji na Univerzitě Palackého podalo 31 tisíc uchazečů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.