Den otevřených dveří – v novém i před rekonstukcí

Den otevřených dveří na Univerzitě Palackého.
Fotogalerie: redakce Žurnálu UP
pátek 17. ledna 2014, 14:57 - Text: (brz)

Pět z osmi fakult se dnes otevřelo uchazečům o studium na Univerzitě Palackého, prošly jimi stovky středoškoláků. Nejvíce zájemců, přes pět set, dorazilo na přírodovědeckou a filozofickou fakultu.

Během dne získali maturanti podrobné informace o všech studijních programech, požadavcích na přijetí, přípravných kurzech a uplatnění v praxi.

Test nanečisto

Uchazeči o studium na pedagogické fakultě byli jedni z prvních, kteří se díky Dni otevřených dveří dostali do nových nebo opravených prostor fakulty. Do posledního místa zaplnili učebny ještě vonící novotou, aby si vyzkoušeli nanečisto vyplnit test všeobecných předpokladů.  

Speciální pedagogiku by zde chtěly studovat Elvíra Fraňová a Veronika Marková z Opavy, které jako dobrovolnice už mají praxi s handicapovanými. „Olomouc neznám, ale zdá se mi hezčí než Ostrava i Brno,“ dodala Fraňová.

Kvalita a mobilita

Přestože filozofická fakulta přivítala uchazeče těsně před rekonstrukcí tří budov, děkan Jiří Lach shromážděnému davu v aule slíbil, že kdo se rozhodne studovat na filozofické fakultě, zažije podstatnou část svého studia v modernizovaných a komfortních prostorách.

„Máme zájem o co největší počet uchazečů proto, abychom si mohli vybírat. Chceme být výběrovou školou a kvalita uchazečů je pro nás důležitá,“ uvedl proděkan Petr Bilík. Za zásadní ve své prezentaci zmínil mobilitu studentů a vědecký výkon pedagogů. Valná většina studentů filozofické fakulty by měla strávit alespoň jeden semestr studia v zahraničí.

V Olomouci by rád studoval Dominik Vala z Orlové nebo Anežka Sanitrová z Čeladné. Tu sice zajímala lingvistika, ale i po informačním bloku stále nebyla rozhodnutá, co přesně a kde by chtěla studovat. „Olomoucká filozofická fakulta je vůbec prvním místem, kde se snažím získat nějaké informace,“ vysvětlila Sanitrová.

Ke katedrám umístěným nyní na třídě Svobody směrovali zájemce současní studenti. „Uchazeči se často ostýchají zeptat, snažíme se je tedy aktivně oslovit a předat jim mapku. Navigace je někdy složitější,“ popsal student filozofie a obecné lingvistiky Ondřej Vrabel.

Nano i eko

Názorné ukázky, pokusy i exkurze seznamující s unikátním přístrojovým a softwarovým vybavením jednotlivých pracovišť si pro maturanty připravila přírodovědecká fakulta. „Do Olomouce bych se rád dostal, chtěl bych zkusit nanomateriálovou nebo obecnou chemii,“ prozradil Petr Pavliš ze Střední průmyslové školy v Ostravě, který ocenil příjemné prostředí hanácké metropole.

Chemii i fyzice se naopak chce vyhnout gymnazistka Jana Paulíková ze Šternberka, kterou nejvíce zajímá ekologie a biologie. „Kytičky i zvířátka mě baví obecně, ekologie se mi líbí v tom, jak spolu všechno souvisí,“ prohlásila s úsměvem.

Rostislava Goreckého z gymnázia ve Slavičíně láká geoinformatika, ke které jej přivedla účast na popularizační akci GIS Day. „Dověděl jsem se toho tady dost, ale rozhodnutý ještě nejsem, přihlášek asi rozešlu víc,“ dodal Gorecký.

Přišli také bakaláři

Cyrilometodějská teologická fakulta otevřela dveře uchazečům zajímajícím se o sociální pedagogiku, bakalářské studijní obory, které nabízí ve spolupráci se Vyšší odbornou školou Caritas, i o navazující magisterská studia.

„Byla jsem se podívat na rozvojových studiích přírodovědecké fakulty a uvažuji i o možnosti studovat v navazujícím magisterském programu na teologické fakultě,“ uvedla Kateřina Jägermanová, která ukončila bakalářské studium antropologie na Univerzitě Pardubice.

Studentku zlínského gymnázia Sabinu Gábovou láká charitativní a sociální práce i primární pedagogika, o kterou se zajímala i při návštěvě pedagogické fakulty. „ Přišla jsem zjistit, co nabízí teologická fakulta, včetně možností uplatnění. Mám zájem i o pedagogiku na prvním stupni, takže budu určitě posílat přihlášky na více škol,“ dodala Gábová.

Běž a skoč

Na fakultu tělesné kultury za informacemi o studiu vyrazily dvě stovky zájemců. Vedle informačního servisu se mohli návštěvníci také seznámit s fakultními projekty, prohlédnout si knihovnu a laboratoře nebo absolvovat některé z měření. Desítky zájemců si například vůbec poprvé mohly vyzkoušet optický systém OptoJump, který je určen pro analýzu chůze, běhu nebo výskoku.

Velký zájem byl o katedru sportu či fyzioterapii. Terezu Pluháčkovou zaujal obor Ochrana obyvatelstva. „Jsem taková bílá ovce v rodině. V příbuzenstvu není žádný záchranář, mě ale baví pracovat s lidmi a řešit krizové situace,“ prozradila studentka požární ochrany ze Střední průmyslové školy v Hranicích. „S informacemi jsem naprosto spokojená, byly vyčerpávající, už mě nenapadají další otázky,“ dodala.

Do prvních ročníků v září nastoupí kolem sedmi tisíc studentů. Nejvíce jich přijmou na filozofické, přírodovědecké a pedagogické fakultě. Celkově na Univerzitě Palackého studuje přes 23 tisíc posluchačů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.