Dbalostní kognitivní terapie pomůže proti depresi

Ilustrační foto: 123rf
úterý 28. dubna 2015, 09:32 - Text: Kateřina Černohorská

Vědci z Oxfordské University navrhli řešení pro pacienty, kteří trpí depresí a nepřejí si užívat dlouhodobě medikamenty.

Dbalostní kognitivní terapie (MBCT) funguje na principu tréninku těla a mysli, díky němuž se postupně mění způsob, jakým lidé uvažují o svých zážitcích a pocitech z nich. Technika přitom brání relapsu, tedy zhoršení onemocnění, podobně jako to dělají udržující antidepresiva.

„Deprese je cyklická porucha. Bez průběžné léčby dochází ke zhoršení až u čtyř z pěti nemocných,“ vysvětlil Willem Kuyken, který studii vedl. „V boji s depresí jsou v současnosti klíčová právě antidepresiva, existuje ovšem řada lidí, kteří z nějakých důvodů nechtějí nebo nemohou léky brát,“ doplnil Kuyken. Právě těm by mohla ulevit MBCT, díky níž jsou pacienti při správném postupu schopní konstruktivně o své depresi uvažovat a relapsu se vyhnout.

„V průběhu studie jsme nepotvrdili, že by MBCT fungovala lépe než medikamenty, nicméně jsme zjistili, že obě cesty boje proti zhoršení deprese účinkují velmi podobně,“ dodal Kuyken. MBCT považuje za velmi vhodnou alternativu běžné léčby už jen z toho důvodu, že osud pacienta zůstává v jeho vlastních rukou a není ovlivňován chemickými přípravky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.