Darujte kostní dřeň, vyzývají studenti

Foto: iForum
středa 14. května 2014, 15:12 - Text: Martina Šaradínová

Především studenti Univerzity Karlovy stojí za vznikem nového projektu Na dřeň, jehož hlavním cílem je zvýšit povědomí o možnosti dárcovství kostní dřeně. Vysokoškoláci chtějí ve volném čase získávat dobrovolné dárce především z řad svých kolegů. Informace přinesl univerzitní internetový časopis iForum.

Podle iniciátorů projektu nechybí potenciálním dárcům odvaha, ale především informace.

„Máme zkušenosti s tím, že mladí lidé často o vstupu přemýšlejí, ale nedotáhnou úvahy do fáze, kdy se do registru reálně objednají,“ uvedla Michaela Černá, studentka Univerzity Karlovy a spoluzakladatelka projektu Na dřeň.

Zatímco v sousedním Německu vstupuje do registru každý dvacátý občan, český registr eviduje pouze každého dvoustého. Odborníci již označují tento stav za kritický. Do registru kostní dřeně mohou vstoupit zdravé osoby do věku 35 let, studenti vysokých škol jsou tak ideálními možnými dárci kostní dřeně a krvetvorných buněk.

Hned první informační akce, která se uskutečnila na začátku května na piazzetě Národního divadla, byla velmi úspěšná. Na vstup do registru se na místě objednalo přibližně 40 lidí. „Jsme rádi, že nás studenti oslovili, aniž by je k tomu motivoval nějaký emotivní příběh jejich příbuzných a přátel. Neznali nikoho s leukémií, prostě chtěli pomáhat. Kampaň je teprve v začátcích a registr už přijímá objednávky na vstup do registru, což je skvělé,“ uvedla Gabriela Hošková z Českého registru dárců krvetvorných buněk při IKEM.

Další setkání se uskuteční 22. května na pražské náplavce na Rašínově nábřeží. Přímo na místě se zájemci budou moci zeptat na všechny informace okolo dárcovství a případně se do registru přímo zapsat. Připraven bude kulturní program. Projekt podpoří svojí účastí jeho ambasadoři Eva Samková, Berenika Kohoutová a další.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.