Dánsko, Čína, Zambie - tam všude se vydali na zkušenou studenti podpořeni Nadačním fondem UP

Nadační fond podpořil i Jaroslavu Geletičovou.
Foto: archiv NF UP
pátek 1. ledna 2016, 07:30 - Text: Ivana Pustějovská

Je jich jedenáct a dostali šanci uskutečnit své sny. Řeč je o prvních studentkách a studentech, které loni podpořil Nadační fond Univerzity Palackého. Jak se některým z nich daří? Co už prožili a co dokázali?

Podpořit talentované a nadané, tak jednoduchá je myšlenka nadačního fondu, který vznikl loni na univerzitě. „V prvním roce fungování jsme rozdělovali osm set tisíc korun, do budoucna však chceme získat pro studentské projekty víc,“ říká koordinátorka fondu Dita Palaščáková. Prvním donátorem byla Česká spořitelna. Příspěvek dostávají studenti na jeden rok. Během této doby musí uskutečnit podpořený projekt a připravit výstupy, ke kterým se ve své žádosti zavázali. Loni se o příspěvek ucházelo více než čtyřicet studentů. Nadační podporu univerzity nakonec získali mladí badatelé šesti fakult - pět posluchačů a posluchaček studuje na přírodovědecké fakultě, dva na filozofické a po jednom pak absolvují studium na fakultě lékařské, teologické, zdravotnických věd a tělesné kultury.

Je mezi nimi například Jaroslava Geletičová, studentka doktorského studijního programu v oboru Biofyzika na přírodovědecké fakultě. Její projekt je zaměřen na studium vztahu mezi strukturou a funkcí lidské sodno-draselné ATPasy, která je esenciálním membránovým proteinem vyskytujícím se ve všech živočišných buňkách. Je ve vysoké míře zastoupena v neuronech, kde její dysfunkce vede k závažným onemocněním. „V rámci projektu jsem vycestovala do Dánska a začala jsem pracovat na vylepšení přípravy proteinu. Postupem času se ukázalo, že celá problematika je poněkud více komplexní, než jsme na začátku mysleli. Což znamená, že bude potřeba vynaložit více úsilí ke zdárnému dokončení projektu. Také se mi povedlo zúčastnit se dvou konferencí v Dánsku, kde jsem mohla prezentovat dosavadní výsledky, a získat tak nějakou odezvu od širší škály vědců,“ shrnuje své dosavadní aktivity Jaroslava Geletičová, která nyní pracuje na dílčích experimentech v laboratoři na UP. 

Mnohem dál se na zkušenou vydal další z podpořených  - Pavel Šuba.  V projektu zkoumá efektivitu volnočasových aktivit jako programových prostředků pro činnost dobrovolníků a pracovníků s ohroženými dětmi a mládeží v salesiánském středisku v Lusace v Zambii. „Právě teď pracuji jako dobrovolník v centru City of Hope v Lusace a sbírám data. Je to trochu komplikovanější, než jsem si myslel, kvůli tomu, že tu vše trvá mnohem déle, především domluvit se s někým na něčem. Díky příspěvku jsem mohl vyjet do Zambie a zahájit výzkum. Současně jsem mohl udělat i něco užitečného jako dobrovolník. Konkrétně pro místní svěřenkyně. Snad i díky mně mohou prožívat radostné okamžiky v jejich složitém životě.  Jsem rád, že jim mohu pomáhat se vzděláváním,“ dodává posluchač fakulty tělesné kultury, kde absolvuje doktorský studijní program Kinantropologie se společensko-vědním a humanitním zaměřením a specializací na filosofickou a sociokulturní kinantropologii.

Další z mladých vědců se vydal do Číny, aby mohl pracovat na odborném technickém slovníku, jiný na stáži na univerzitě v Gentu zkoumal DNA rozsivek atd.

„Se všemi studenty komunikujeme. Zajímá nás, jak se jim daří. Věříme, že jsme jim ulehčili pár kroků v jejich budoucí kariéře,“ dodává Dita Palaščáková.

Nová výzva se bude vyhlašovat na začátku letního semestru.

Více o Nadačním fondu Univerzity Palackého i o všech podpořených projektech ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.