Cyklistika, pošta i propagační prodejna – společná témata města a univerzity

Společná snídaně vedení města a vedení univerzity.
Fotogalerie: Blanka Martinovská
čtvrtek 3. dubna 2014, 16:29 - Text: Pavel Konečný

Ke společnému řešení problémů se včera na pracovní snídani sešlo vedení města a vedení univerzity. Při setkání šlo nejen o oživení tradice společných jednání, ale také o seznámení čelných představitelů obou institucí rektora Jaroslava Millera a primátora Martina Majora, kteří jsou ve funkcích teprve krátce.

Univerzita i radnice se zabývaly tématy, jako jsou cyklistika, nová vysoce specializovaná střediska jako zdroj kvalifikovaných pracovních míst či propagační prodejna Univerzity Palackého v centru města.

Transfer technologií i sdílení ledu

Olomouci se podařilo zařadit středomoravskou aglomeraci mezi sedm nejvýznamnějších územních celků v Česku. Radnice nyní připravujeme strategii pro nové plánovací období Evropské unie a univerzitě nabídla spolupráci. „Mohlo by se jednat například o projekt středomoravského centra transferu technologií,“ naznačil rektor Jaroslav Miller.

Dalším projektem, který by bylo možné do společné strategie zahrnout, je přestavba zimního stadionu. Ten bude sloužit nejen olomouckým hokejistům či veřejnosti k bruslení, ale také fakultě tělesné kultury či univerzitnímu Akademik Sport Centru.

Cyklouniverzitní město

Společnou řeč našli zástupci univerzity také s náměstkem primátora Ivo Vlachem, když rektor uvedl, že jeho ideou je posunout Olomouc směrem k městu univerzitnímu a cyklistickému. Podle něj by bylo vhodné pobízet studenty k tomu, aby mezi jednotlivými pracovišti univerzity jezdili na kolech, a nikoliv auty.

„Připravujeme systém levného prodeje speciálně označených kol pro studenty. Student by si kolo za malý peníz pořídit na začátku akademického roku a po zkouškách by jej zase mohl prodat,“ doplnil prorektor Petr Bilík. Stejnou snahu má i radnice. „Dlouhodobě se snažíme budovat ucelenou síť cyklostezek a na radnici funguje i cyklokoordinátor,“ upřesnil Vlach.

Stará pošta, nová prodejna

Univerzita i radnice zamýšlejí společně jednat také s Českou poštou. „Chceme pokračovat v jednání s vedením České pošty, aby nerušila pobočku na náměstí Republiky. Pokud nepochodíme při těchto jednáních, měli bychom se společně vypravit za ministrem Chovancem,“ prohlásil primátor Martin Major.

Na závěr jednání primátor přislíbil také podporu snaze univerzity otevřít v centru města svou propagační prodejnu.

Příští společná pracovní snídaně by se měla uskutečnit na oplátku na akademické půdě v září tohoto roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.