Cvičte hlas, uděláte dojem

Ilustrační foto: SXC
středa 19. března 2014, 08:46 - Text: Kateřina Černohorská

Jak dlouho trvá udělat dobrý první dojem? Půl sekundy, zjistili psychologové z univerzit ve skotském Glasgow a americkém Princentonu. Podle jejich výzkumu lidem stačí prvních pět set milisekund, aby zjistili, jestli jim druhý člověk připadá důvěryhodný nebo ne. 

K tomu, aby lidé druhého posoudili, jej nemusí ani vidět. Prosté „dobrý den“ jim totiž dá všechny informace, které potřebují, shodli se odborníci. Důležitý je zejména tón hlasu. Podle studie se jako nejdůvěryhodnější ukázali lidé, kteří při pozdravu hlas zvyšují, aby dali najevo, že ostatní vnímají. Naopak jako dominantní byli hodnoceni ti participanti, kteří hlas snížili. 

„Je úžasné, za jak krátkou dobu můžeme zjistit tolik věcí o druhém člověku. Navíc je hodně podstatné, že ať už je náš první dojem pravdivý, či nikoliv, stejný první dojem o dané osobě pravděpodobně získávají i ostatní,“ vysvětlil jeden z nových poznatků Phil McAleer z univerzity v Glasgow, který výzkum vedl.

Lidé ve výzkumu poukazovali u druhých zejména na důvěryhodnost a dominanci. „Jsou to dva základní rysy, které nám v průběhu historie pomáhaly přežít,“ doplnil psycholog. 

Výzkum by měl pomoci lidem, kteří ve své práci častěji telefonují a potřebují se naučit lépe zapůsobit. Měl by také napomoci zlepšit některé prvky služeb po telefonu tak, aby byly volajícím příjemnější.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.