Čínská Soochow University se chystá spolupracovat s pěti fakultami

Rektor Jaroslav Miller a Chairman of University Council Wang Zhuojun.
Foto: Milada Hronová
středa 22. dubna 2015, 08:41 - Text: Milada Hronová

Zástupci pěti fakult Univerzity Palackého diskutovali o možnostech užší spolupráce s čínskou Soochow University. Reprezentace jedné z nejprestižnějších čínských univerzit vedená Wang Zhuojun, Chairman of University Council v Olomouci navázala na dříve podepsané memorandum o spolupráci.

Zástupci filozofické, přírodovědecké, pedagogické fakulty a fakult cyrilometodějské teologické a tělesné kultury diskutovali o možnostech naplnění memoranda především v oblastech mobilit a výzkumu.

„Jsme hrdí na to, že jsme mohli být zprostředkovatelem kontaktu pro spolupráci na univerzitní úrovni. Fakulta tělesné kultury plánuje spolupráci s touto univerzitou ve výměně magisterských a doktorských studentů, při vzájemných návštěv pedagogů, ale také v tradičních čínských sportech a aplikovaných aktivitách,“ uvedl Martin Kudláček, proděkan fakulty tělesné kultury. Konkrétní smlouvu o spolupráci plánuje fakulta podepsat do konce tohoto akademického roku.

Reprezentanti Soochow University projevili zájem také spolupráci s teologickou fakultou. „Kromě teologických oborů jsme jim prezentovali i sociální pedagogiku a sociální práci a přiblížili Institut sociálního zdraví,“ popsala obsah setkání za cyrilometodějskou teologickou fakultu Petra Potměšilová. Potvrdila, že fakulta již připravuje prezentační materiály v angličtině, které pošle do Číny.

Filozofická fakulta chce se Soochow University spolupracovat především při mobilitě studentů. Podle proděkana Daniela Nemravy bude příležitost studovat na prestižní čínské univerzitě lákadlem hlavně pro studenty čínštiny.

„Pro čínské studenty by naopak mohly být zajímavé anglicky vyučované kurzy historie, sociologie, politologie a evropských studií. Nebo filologické obory,“ uvedl Nemrava.

Soochow University v Číně bezesporu patří do skupiny prestižních vysokých škol a jak uvedl proděkan pedagogické fakulty Vojtěch Regec, má relativně bohaté zkušenosti s univerzitami na celém světě.

„Diskutovali jsme především o mobilitách, čínskou stranu zaujaly krátkodobé studijní pobyty i klasické programy. Pro nás je však velkou výzvou vytvoření společného double-degree programu a nastartování společné vědecko-výzkumné činnosti,“ potvrdil Regec.

Při návštěvě v Olomouci čínská delegace navštívila Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů a zúčastnila se slavnostního otevření Pevnosti poznání. Setkala se s rektorem Jaroslavem Millerem i prorektorkou pro zahraničí Ivanou Obornou. Schůzce byl přítomen i ředitel Konfuciovy akademie Chuang Siao-ming.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.