Činohru Moravského divadla Olomouc povede od příští sezóny Roman Vencl

Z inscenace Sluha dvou pánů.
Foto: Archiv MDO
čtvrtek 1. října 2015, 13:11 - Text: (mav)

Herec, režisér a dramatik Roman Vencl se od sezóny 2016/2017 ujme vedení činoherního souboru Moravského divadla Olomouc. Ve funkci, do které jej jmenoval ředitel divadla Pavel Hekela, vystřídá současného šéfa činohry Michaela Taranta.

Herec, režisér a dramatik Roman Vencl vnímá získanou důvěru a odpovědnost, kterou jeho budoucí angažmá představuje, především jako výzvu. „Jsem ale člověk, který výzvy miluje a za těch čtrnáct let, co se divadlu věnuji, už jsem jich nemálo zdolal. Pevně doufám, že tato bude další,“ sdělil Vencl, který v olomouckém divadle začíná už sedmou sezónu. „Na rozmyšlenou jsem si nechal dlouhé tři měsíce a nakonec usoudil, že tohle je přesně ten směr, kterým bych se ve svém dalším divadelním působení v Olomouci chtěl ubírat,“ dodal.

Vedení divadla začalo hledat nového šéfa činohry poté, kdy její dosavadní vedoucí Michael Tarant oznámil svůj záměr skončit ve funkci po uplynutí sezóny 2015/2016. Při výběru jeho nástupce rozhodovaly podle ředitele Hekely dosavadní práce, tvůrčí potenciál, příslib dalšího růstu i charisma osobnosti budoucího vedoucího činohry. „Po zralé úvaze jsem se rozhodl jmenovat šéfa souboru na základě vlastního úsudku, tedy bez komisí, za něž často umíme ukrývat případnou špatnou volbu. Ve svém zralém věku dávám přednost ambicím mládí před zkušeností, která může být konzervativnější, než bychom si přáli. A budovat a stavět svoje dobré jméno bývá často krásnější a nadějnější, než hájit již vydobyté pozice,“ uvedl ředitel Hekela.

Michael Tarant oznámil svůj odchod letos na jaře. „Rozhodl jsem se skončit v nejlepším a jít zase dál. Myslím si, že každé angažmá má svou životnost. Může to být rok, pět či dvacet, ale nastane chvíle, kdy se to, proč tam jste a co divadlu přinášíte, vyčerpá. V tu chvíli je třeba odejít,“ uvedl Tarant. Jako šéf olomoucké činohry působil od 1. ledna 2010 a za jeho vedení získal soubor řadu prestižních ocenění „Podařilo se nám činohru hodně otevřít. Proměnili jsme soubor tak, aby byl autonomní a rostl s repertoárem, režiséry a rolemi,“ zdůraznil Tarant, který se s olomouckou činohrou rozloučí v únoru příštího roku inscenací Shakespearovy Bouře.

Roman Vencl (*23. 10. 1986 v Pardubicích) po maturitě na všeobecném gymnáziu Dr. Emila Holuba v Holicích nastoupil na JAMU v Brně, obor činoherní herectví. V Moravském divadle Olomouc působí od roku 2009, kde účinkoval v téměř třiceti inscenacích. Jako spoluautor se podílel na režii her Když se zhasne, Královny a Najdeme se na Ztracené, které patří dlouhodobě k nejúspěšnějším v repertoáru Moravského divadla Olomouc. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.