Chůze rozvíjí kreativní myšlení

Ilustrační foto: Freeimages
pátek 2. května 2014, 07:39 - Text: Kateřina Černohorská

Steve Jobs byl známý pro pořádání pracovních setkání, které se odehrávaly za chůze. Jeho příkladu následoval i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Badatelé z univerzity v americkém Stanfordu přišli s možným vysvětlením toho, proč si tento druh schůzek oblíbili.

„Netvrdíme, že z vás chůze udělá Michelangela, ale může vám určitě pomoci začít,“ prohlásila Marily Opezzo, která na studii spolupracovala.

Podle výzkumníků se při chůzi a krátce po ní nejlépe rozvíjí kreativní myšlení, přičemž prý nezáleží na tom, jestli se člověk prochází vevnitř nebo dá přednost vycházce do přírody. V každém případě se myšlenky rozvíjí až dvakrát lépe, než když uvažující sedí.

Všech částí studie se zúčastnilo celkem 176 studentů i dospělých, kteří plnili různá kreativitu rozvíjející cvičení. Většina z participantů byla kreativnější za chůze, nezáleželo přitom na tom, kde se pohybovali. Průměrně bylo kreativní myšlení při chůzi o šedesát procent lepší, než když účastníci experimentů seděli. Odborníci ovšem podotkli, že se studie netýká všech druhů uvažování.

„Například na soustředěnost procházení velký vliv nemá. Ti, kteří se často potřebují dívat na věci z nových perspektiv, ovšem chůzi při přemýšlení určitě využijí,“ uvedla Opezzo. Zdůraznila také, že studie mimo jiné potvrdila důležitost pohybu nejen jako relaxační aktivity, ale také jako nástroje pro zlepšení pracovní výkonnosti.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.