Český ekolog na stopě druhové rozmanitosti

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 29. září 2015, 13:12 - Text: Jana Opočenská

Tým ekologa Davida Storcha z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se zabýval příčinami rozdílů v biologické rozmanitosti na povrchu Země. Jeho zjištění mohou pomoct při předvídání globálních změn.

Vědci pomocí statistických metod analyzovali globální data o rozšíření různých skupin rostlin a živočichů na Zemi. Zajímali se nejen o to, kde se jednotlivé organismy vyskytují, ale také o jejich vzájemnou evoluční příbuznost. Tým Davida Storcha zjistil, že za biologickou rozmanitostí stojí více faktorů. Výzkum naznačuje, že každé prostředí má limit pro celkový počet druhů, které se v něm mohou vyskytovat.

„Globální data o rozšíření různých druhů na Zemi, která jsme analyzovali, jsou k dispozici teprve v posledních několika letech, dříve dostupná nebyla,“ řekl David Storch. Doplňující terénní výzkumy prováděli vědci v zahraničí, především v Africe, ale i u nás. „Naše zjištění mohou mít zásadní dopad na schopnost předvídat změny v biologické rozmanitosti způsobené současnými globálními změnami,“ dodal.  

V hodnocení současného stavu přírody se podle Davida Storcha zatím nenaplnily katastrofické, ale ani pozitivní scénáře. Příroda se vyvíjí, i když ne přesně tak, jak vědci předpovídali. Například u nás dnes vzniká takzvaná nová divočina a do krajiny se vrací velké šelmy.

Výsledky spolupráce s několika světovými pracovišti, například s americkou Yaleovou univerzitou, publikovaly nejprestižnější časopisy, mezi nimi i Nature nebo elitní Proceedings of the National Academy of Sciences. Přínos tohoto základního výzkumu nyní Cenou předsedy ocenila i Grantová agentura České republiky, která ho financovala.  

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.