Česká televize slíbila větší podporu vědy

Ilustrační foto: ČT
pondělí 17. března 2014, 13:25 - Text: Martina Šaradínová

Česká věda a výzkum bude mít větší odezvu v pořadech České televize. V těchto dnech se na tom dohodli zástupci vysokých škol a veřejnoprávního média. Aktivity televize na poli popularizace vědy by měl posílit zvláštní poradní orgán.

Podle generálního ředitele Petra Dvořáka je podpora české vědy významnou součástí veřejné služby České televize. Doposud ale neexistovala žádná pevná platforma, která by tuto oblast úžeji propojovala přímo s vysíláním.

„Díky diskuzi se zástupci vysokých škol jsme se rozhodli připravit návrh na vytvoření zvláštního poradního orgánu České televize. Poradní rada bude poskytovat aktuality, podklady a náměty z oblasti vědy a výzkumu, o kterých by měla být veřejnost informována,“ uvedl Dvořák, který pro společný záměr získal i podporu místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka.

„Ve spolupráci s Českou televizí vidí Univerzita Palackého i Academia film Olomouc obrovský potenciál. Vědeckou kapacitu, kterou Česká republika disponuje, můžeme společně přetavit v divácky atraktivní pořady. Věda je mezinárodně srozumitelná a myslím, že společná produkce tak může uspět i ve světovém měřítku,“ řekl prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík.

Česká televize iniciovala spolupráci s vysokými školami už loni. Jejím cílem je nabídnout studentům možnosti pro rozvoj jejich praktických dovedností v rámci stáží a dalších aktivit a navazovat tak zároveň vztahy s talentovanými začínajícími profesionály z různých oborů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.