Češi zkoumají hrozbu povodní v peruánských velehorách

Ilustrační foto: AV ČR
pondělí 28. dubna 2014, 12:08 - Text: (maš)

Čeští vědci se zabývají nebezpečím vzniku povodní v horských oblastech Peru. Jejich zjištění mohou přispět k ochraně místních obyvatel a majetku. Dosavadní výsledky badatelé nedávno představili na odborné konferenci České asociace geomorfologů v Teplicích.

„Hlavním cílem výzkumu je zjistit nebezpečná místa a varovat místní obyvatele před stavbami v ohroženém území,“ uvedl za vědecký tým Jan Klimeš z Ústavu struktury a mechaniky hornin (ÚSMH) Akademie věd ČR.

Podle něj se výzkum v peruánském pohoří Cordillera Blanca zabývá hrozbou vzniku povodní v okolí ledovcových jezer a v obydlených částech dvou údolí, kde se nachází i hlavní provinční město Huarz. Zátopy tam mohou nastat v důsledku přílivové vlny, kterou způsobí sesuv hornin nebo pád sněhové laviny do horských jezer. Badatelé na základě terénních měření vytvářejí povodňové modely. Výsledkem průzkumů jsou pak mapy s vyznačením nejohroženějších lokalit.

„Po zhodnocení našeho výzkumu můžeme dát místním lidem doporučení, které lokality nemají obydlovat a zastavovat, protože zde hrozí největší škody z povodní,“ uvedl Vít Vilímek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který s výzkumnými pracemi v Peru začal v roce 1996. V současné době je i předsedou České asociace geomorfologů.

Pohoří Cordillera Blanca si vědci vybrali především proto, že jde o nejvíce zaledněné tropické pohoří, v němž kvůli globálnímu oteplování výrazně odtávají ledovce. Tento jev způsobuje změny v chování hornin a svahů, které se mohou projevit zvýšeným nebezpečím vzniku sesuvů a povodní z ledovcových jezer. „Jedním z našich cílů je sestavit databázi povodní, které ve všech vysokých pohořích světa způsobila ledovcová jezera,“ dodal Vilímek.

Česká asociace geomorfologů sdružuje od roku 1999 odborníky a studenty, kteří se zabývají poznáváním tvarů a pochodů na zemském povrchu. Výzkum zahrnuje řadu témat, kterými se vědci zabývají nejen v Česku, ale také v různých částech světa. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.