Červené oblečení signalizuje agresivitu a dominanci

Ilustrační foto: Freeimages
pátek 5. června 2015, 14:37 - Text: Kateřina Černohorská

Muži, kteří nosí červené oděvy, signalizují, že jsou vzteklí a agresivní. Oblečení prý totiž asociuje zčervenání tváře při záchvatu vzteku. Na spojitost přišli výzkumnici z univerzity v britském Durhamu.

Padesát mužů a padesát žen mělo v průběhu výzkumu hodnotit obrázky mužů v různých barvách oblečení, přičemž ti, kteří byli oblečeni v červené, byli hodnoceni jako agresivnější a rozhněvanější než například ti v modré či šedé. Zatímco ovšem mužští respondenti hodnotili červeně oděné muže jako dominantní, ženy z nich tento pocit neměly.

„Víme, že červená barva má vliv na lidský mozek. V naší kultuře tak červenou vnímáme jako barvu síly a pokud si muž vezme na jednání například červenou kravatu, kolegové ho budou pravděpodobně brát jako silnějšího,“ vysvětlila Diana Wiedemannová, která se na studii podílela.

Výsledky výzkumu mohou podle odborníků pomoci s výběrem vhodného oblečení pro určité společenské situace. „Lidé by měli lépe rozvažovat, jaké barvy volit. Například u pracovního pohovoru mohou být vlastnosti, které červená barva podtrhává, brány jako pozitivní či negativní na základě toho, o jakou pozici se člověk uchází. Pokud tedy bude chtít pracovat v týmu a jevit se jako důvěryhodný, červené oblečení může být spíše nevýhodou,“ doplnila Wiedemannová.

Výzkum byl první ze série studií, zaměřených na efekty barev na lidské společenské vnímání, odborníci mají v plánu zaměřit se vedle zkoumání mužů také na ženy, které červenou barvu nosí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.