Ceremoniál na nádvoří Zbrojnice zahájil Akademické mistrovství světa v orientačním běhu

Českou delegaci přivedla na pódium Vendula Horčičková.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 12. srpna 2014, 09:08 - Text: Pavel Konečný

Zahajovací ceremoniál na nádvoří Zbrojnice včera večer odstartoval 19. Akademické mistrovství světa v orientačním běhu. Účastní se jej sportovci ze 32 zemí.

Ceremoniál předepsaný protokolem Mezinárodní federace univerzitního sportu zahrnoval nástup všech sportovců podobně jako u olympijských her. Českou delegaci vedla vlajkonoška Vendula Horčičková, členka SK UP Olomouc a juniorská mistryně světa.

Šampionát oficiálně otevřel náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petr Hulinský, který ve svém projevu vyzvedl význam sportu. „Sportovní soutěžení podporuje ty nejlepší vlastnosti jako je cílevědomost, zdravá ctižádost, smysl pro fér hru, respekt k soutěži a vzájemnou spolupráci. Přeji pořadatelům hladký a bezproblémový průběh a všem účastníkům hodně startovních úspěchů,“ řekl Hulinský.

Součástí ceremoniálu byl i slib závodníků a rozhodčích a jeho závěr tvořil atraktivní videomapping vyrobený oddělením komunikace Univerzity Palackého. V něm se objevila i autorka medailí pro šampionát a olympijská biatlonistka Gabriela Soukalová.

„Chceme se umístit co nejlépe, ale více než o medaile nám jde o samotné setkání,“ prohlásily po zdařilém ceremoniálu polské závodnice, studentky dietologie a mezinárodní ekonomiky z polské Lodže.

Podstatná část šampionátu se odehraje na území Olomouckého kraje. Výjimkou je dnešní smíšená štafeta, jejíž centrum bude na Velkém náměstí v Kroměříži. Nejdelší trať čeká na závodníky v Nectavě. Naopak nejkratší tratě nabídne čtvrteční sprint před bazilikou na Svatém Kopečku.

„Česká republika je jedinou zemí, kde se šampionát koná již potřetí. Předchozí dvoje závody se konaly v Plzni, nyní jsme našli skutečně atraktivní terény v okolí Olomouce,“ připomněl předseda České asociace univerzitního sportu František Dvořák.

Závěrečný ceremoniál se odehraje v sobotu 16. srpna v olomouckém letním kině.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.