Ceny Siemens 2013 rozdány

Slavnostní večer v Betlémské kapli.
Foto: Siemens
pátek 7. února 2014, 15:16 - Text: Velena Mazochová

Odměny v souhrnné výši 1,2 milionu korun a pamětní medaili si odnesli vítězové letošního ročníku soutěže o Ceny Wernera von Siemense. Odborné poroty ocenily práce talentovaných studentů, mladých vědců a špičkových vysokoškolských pedagogů. 

Slavnostní předání cen se uskutečnilo ve čtvrtek v pražské Betlémské kapli. Cenu pro nejlepšího pedagogického pracovníka získal Jan Černý z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, cenu za nejvýznamnější výsledek základního výzkumu kolektiv autorů pod vedením Pavla Zemánka z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR, cenu za nejvýznamnější výsledek v oblasti vývoje a inovací kolektiv autorů pod vedením Radima Chmelíka z Ústavu fyzikálního inženýrství FSI Vysokého učení technického v Brně.

V kategoriích studentských prací byla cena za nejlepší diplomovou práci udělena Jiřímu Václavíkovi pod vedením Petra Kačera z Vysoké školy chemicko-technologické, cena za nejlepší dizertační práci Ondřeji Kučerovi pod vedením Pavla Sovky z ČVUT Praha a v kategorii nejlepší diplomová/dizertační práce ve spolupráci se společností Siemens získal první cenu Ondřej Sadílek pod vedením Ondřeje Černého z Univerzity Pardubice.

Vítěze vybíraly poroty složené z rektorů a prorektorů pro vědu a výzkum českých technických a přírodovědných vysokých škol a zástupců Akademie věd. „Vítězné práce jsou tradičně na vysoké úrovni a potvrzují kvalitu českého technického a přírodovědného vysokého školství,“ uvedl generální ředitel společnosti Siemens Eduard Palíšek.

V předchozích letech se soutěže s úspěchem zúčastnili i vědci Univerzity Palackého. Cenu za nejlepší disertační práci získal v roce 20102 odborný asistent Společné laboratoře optiky Univerzity Palackého a Fyzikálního ústavu Akademie věd Karel Lemr a ocenění převzal také jeho školitel Jan Soubusta. Mezi letošními vědeckými týmy nominovanými v kategorii Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu byli Radim Filip, Petr Marek a Vladyslav Usenko z olomoucké katedry optiky.

Soutěž o Ceny Wernera von Siemense vyhlásila Společnost Siemens Česká republika pod záštitou ministerstva školství a ministerstva průmyslu a obchodu letos už po šestnácté. Probíhá ve spolupráci s Akademií věd ČR, s Českou konferencí rektorů, s Českým vysokým učením technickým a s Univerzitou Karlovou. Jejich zástupci jsou také garanty jednotlivých kategorií a předsedy příslušných porot. V průběhu dosavadních ročníků už bylo oceněno 160 studentů, 12 pedagogů a 61 mladých vědců.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.