Ceny kraje: Jan Vičar osobností roku, Zdeněk Přikryl ve dvoraně slávy

Jan Vičar s Markem Ebenem, který slavnostní večer moderoval.
Foto: Pavel Lebeda
čtvrtek 10. dubna 2014, 15:30 - Text: Pavel Konečný

Poosmé se ve středu udělovaly Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury. Poprvé však v Prostějově. Uznání si z Městského divadla odnesly i osobnosti spjaté s Univerzitou Palackého.

Skladatel a muzikolog Jan Vičar získal Cenu kraje v kategorii osobnost roku. „Profesor Vičar je velmi aktivní člověk, který v uplynulém roce publikoval, vydal album na motivy lidových písní a pořádal festival MusicOlomouc. Pracuje tiše a nenápadně, ale přitom ve své oblasti současné vážné hudby patří k české špičce,“ zdůvodnil výběr vedoucí krajského odboru kultury Jindřich Garčic.

Vičar vloni s kolektivem autorů připravil publikaci Hudba v Olomouci 1945–2013 a vydal CD s názvem Ej, Janku! Mezi jeho rivaly ve stejné kategorii byli fotograf Karel Novák, který nakonec získal cenu hejtmana, divadelník Ivo Kolařík, Věra Mičková, která se proslavila gobelíny, nebo dokonce fiktivní postava Aloise Nebela.

Do dvorany slávy vstoupil pětaosmdesátiletý sochař, medailér a básník Zdeněk Přikryl, někdejší vedoucí katedry výtvarné výchovy. Na svém kontě má sedmdesát samostatných a padesát společných výstav. O Přikrylových kvalitách svědčí bohaté zastoupení jeho děl v zahraničních muzeích a galeriích. Přikrylova sochařská a zvláště medailérská tvorba ze 70. a 80. letech patří v dobovém kontextu ke světové špičce.

Zdeněk Přikryl se v análech krajské ceny postavil pomyslně po bok varhaníka Antonína Schindlera, heraldika Jiřího Loudy nebo zpěváka Pavla Nováka. (Na snímku vlevo s hejtmanem Jiřím Rozbořilem)

Ocenění získala i sedmisetstránková publikace Uničov – historie moravského města, která vznikala tři roky. Na její přípravě se podílel osmnáctičlenný autorský tým včetně historiků z filozofické fakulty.

Uznání si vysloužila také výstava Galerie osobností Olomouckého kraje, která zahrnuje zatím 32 významných historických postav. Textově se na ní podílel profesor Jiří Fiala.

O udělení cen rozhoduje Zastupitelstvo Olomouckého kraje na základě vyhodnocení odborné komise. Ta obdržela 82 návrhů pro 62 osobností.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.