Cenu Pelikán 2013 obdrží Miloš Rejchrt

Pelikán.
Plastiku upomínající zakladatele Listů vytvořil Pavel Herynek.
Repro: Žurnál UP
čtvrtek 23. ledna 2014, 11:00 - Text: Velena Mazochová

Cenu dvouměsíčníku Listy nazvanou Pelikán obdrží za práci pro politickou kulturu a občanský dialog evangelický duchovní, mluvčí Charty 77, publicista, překladatel a textař Miloš Rejchrt. Převezme ji v pátek 24. ledna v 18 hodin v olomouckém Divadle hudby.

Jubilejní desátou cenou ocenil výbor Listů především občanskou angažovanost Miloše Rejchrta, jeho mimořádnou odvahu v konkrétních historických situacích i zaujímání nekonformních stanovisek vůči politické moci i širšímu společenskému prostředí. „Tytéž vlastnosti ho vedou ovšem také k ochotě naslouchat lidem jiných názorů a jiných životních osudů a snaze je pochopit,“ uvedly Listy.

Slavnostní předání doprovodí rekapitulace dosavadních cen Pelikán udělovaných od roku 2004. Slovem i obrazem budou například připomenuti první nekomunistický premiér v bývalém sovětském bloku po roce 1989 Tadeusz Mazowiecki, maďarský bohemista György Varga, polský novinář Adam Michnik, politik Jaroslav Šabata, politoložka Vladimíra Dvořáková nebo bývalá slovenská předsedkyně vlády Iveta Radičová.

O ceně Listů za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog rozhoduje výbor ve složení Antonín J. Liehm, Karel Skalický, Jan Šimsa, Jiří Vančura a tříčlenná redakce Listů – Tomáš Tichák, Václav Žák a Václav Burian. Nositel ceny smí vybrat v zahraničí jednoho mladého zájemce o českou kulturu, jenž je poté redakcí pozván k měsíčnímu pobytu v České republice.

Listy založil v roce 1971 v římském exilu novinář a politik Jiří Pelikán jako časopis československé socialistické opozice, po listopadové revoluci je přesunul do Prahy. Od roku 2003 vychází v olomouckém nakladatelství Burian a Tichák jako dvouměsíčník pro kulturu a dialog.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.