Cenu města Olomouce získal mykolog i výtvarník

Cenu města Olomouce za rok 2013 získali i dva pedagogové z univerzity.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 29. května 2014, 21:23 - Text: Martina Šaradínová

Plné hlediště Moravského divadla přihlíželo dnes večer slavnostnímu udělování Cen města Olomouce a Cen za počin roku 2013. Sošku dívky s ratolestí si z pódia odnesly i dvě významné osobnosti spjaté s Univerzitou Palackého – botanik, mykolog a vysokoškolský učitel Bronislav Hlůza a výtvarník a restaurátor Bohumil Teplý.  

„Do pomyslné síně slávy se již dostaly desítky osobností, jejichž dílo přesahuje nejen místo, ale i čas svého vzniku. Svědčí to o tom, že mezi námi žije opravdu mnoho talentovaných a schopných lidí,“ řekl publiku primátor Martin Major.

Laureáta Hlůzu má olomoucká veřejnost spojeného především s mykologií. Kromě odborné práce na katedře biologie a didaktiky působil čtyři desetiletí v olomoucké mykologické poradně a jako soudní znalec a konzultant při otravách houbami se podílel na záchraně zdraví několika stovek pacientů v nemocnicích v regionu. „Cena mě potěšila a zároveň zaskočila. Jsem rád, že jsem došel tak velkého uznání své práce,“ poděkoval za ocenění Hlůza.

Přestože má na univerzitě stále k dispozici pracovnu, zhruba deset let již studentům nepřednáší. „Já jsem byl původním zaměřením vždycky kantor a vědu jsem dělal proto, že mě to těšilo. Věděl jsem, že učitelé musí dělat o něco víc, než mají v popisu práce,“ uvedl Hlůza, který se podílel i na přípravě výstav hub v šumperském muzeu a mapoval jedovaté houby v celém Česku.

Pedagogickou činnost na olomoucké univerzitě v minulosti vykonával i výtvarník, sochař, medailér a restaurátor Bohumil Teplý. Na katedře výtvarné výchovy filozofické fakulty působil od roku 1960 jako odborný asistent u svého dřívějšího učitele Vladimíra Navrátila. Řadu jeho soch mohou lidé obdivovat v exteriérech Olomouce, mimo jiné vytvořil Pomník bojovníkům za svobodu a demokracii před právnickou fakultou.

„Jsem rád, že je o sochařství zájem. Ostatně město Olomouc se těší z řady významných sochařských děl,“ řekl na slavnostním večeru Teplý. Učitelskou profesi pověsil už dávno na hřebík a věnuje se především vlastní tvorbě. Na Univerzitě Palackého působil do roku 1978.

Cenu města získala také Marta Lipusová za humanitární činnost a podporu rodinného života, hudebník Richard Pogoda a výtvarnice Drahomíra Maria Ryšková, která se zasloužila o koordinaci spolupráce s partnerským městem Nördingenem. Cenu za počin roku 2013 obdržela pořadatelská agentura festivalu Colores Flamencos pod vedením Viktora Šebesty za uspořádání koncertu kytaristy Paca de Lucíi, Vladimír Marčan za reprezentaci města ve sportovní střelbě tělesně handicapovaných a soubor opery a operety Moravského divadla za nastudování opery Falstaff.

Cenu města Olomouce udělilo zastupitelstvo za významnou činnost nebo dílo již posedmnácté. Celkem ji obdrželo téměř 150 laureátů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.