Cenu Františka Palackého převezme Pavel Rychetský

Koláž Žurnál UP
sobota 4. června 2016, 08:02 - Text: Milada Hronová

Významný český právník, předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský převezme na univerzitě Cenu Františka Palackého. Ocenění obdrží 8. června v Kapli Božího Těla Uměleckého centra UP.

Pavel Rychetský je odborníkem na ústavní právo a s olomouckou právnickou fakultou spolupracuje od jejího založení. Vědecká rada Právnické fakulty UP ve svém návrhu na ocenění zdůraznila především jeho podíl na přednáškové činnosti pro studenty magisterského a doktorského studia i jeho pravidelné vystupování na pozvaných přednáškách a konferencích.

Profesní život provedl Pavla Rychetského řadou cest. Právnickou fakultu absolvoval v Praze, na katedře tamějšího občanského práva i působil. Po okupaci Československa ale musel z fakulty odejít a až do konce roku 1989 pracoval jako podnikový právník. V době tzv. normalizace se zapojil do aktivit občanského odporu proti totalitní moci a byl i spoluzakladatelem Charty 77.

Ústavní soud České republiky vede 13 let a vždy podporoval úzkou spolupráci s Právnickou fakultou Univerzity Palackého.

Cena Františka Palackého byla zřízena 14. června 1998, u příležitosti dvoustého výročí narození této osobnosti. Uděluje se zpravidla jednou za dva roky. Mezi doposud oceněné patří například amerikanista a emeritní rektor Josef Jařab, kardinál Tomáš Josef Špidlík či historik Josef Polišenský. Pavel Rychetský se stane desátým laureátem této ceny.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.