Centrum výpočetní techniky vstupuje do nového roku s novým ředitelem

Nový ředitel CVT David Skoupil.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 5. ledna 2015, 07:26 - Text: Pavel Konečný

David Skoupil vystřídal v ředitelském křesle Centra výpočetní techniky (CVT) Františka Zedníka. Pod jeho vedením by se CVT mělo proměnit v servisní organizaci.

„Podle mě by se CVT mohlo chovat lépe k fakultám. Sám jsem na fakultě působil bezmála dvacet let a vím, jak ho akademičtí pracovníci vnímají. Mojí prioritou je přetvořit Centrum výpočetní techniky do servisní organizace, která bude naslouchat koncovým uživatelům a pochopí jejich problémy a potřeby,“ uvedl Skoupil.

Wiki a wifi

Nový ředitel tvdí, že se změnil standard očekávání uživatelů. „Před deseti lety to možná byla jen e-mailová schránka s velkou kapacitou, což byla výsada zaměstnance univerzity. Dnes už vyžadují cloudové služby i to, že dostávají zdarma určitý standard. Pořád žijeme v počítačovém pravěku,“ řekl Skoupil.

RNDr. David Skoupil (*1968)

Absolvent informatiky na přírodovědecké fakultě.

Byl prvním stipendistou Merillova programu, v roce 1990 vycestoval do Pensylvánie.

Bezmála dvacet let působil na katedře informatiky, ale v některých letech zároveň působil jako OSVČ v komerční sféře.

Jeho první počítač byl atari, na kterém hrál jedinou hru Montezumovu pomstu. „Dostal jsem se asi do pátého levelu, ale přestalo mě to bavit. Chytilo mě programování. Hry považuji za ztrátu času. Určitě se dovedu bavit lépe, než sedět u počítače.“

Koníček: geocaching. Začal s ním proto, aby svého syna zvedl od monitoru. „Je to skutečný život s batohem a baterkou, ale přitom propojený s moderní technologií.“

Otec dvou dětí: syn 14, dcera 4 roky.

Jako novinku chce nový ředitel spustit univerzitní wikipedii, kde budou i veškeré návody pro připojení notebooků, tabletů a telefonů k wifi. Zlepšit chce ale i komunikaci s uživateli. „Jeden ze správců fakultní sítě na problém reagoval slovy: to prostě blbne, uživatelé si na to budou muset zvyknout... Tak to už prostě nebude, Centrum výpočetní techniky musí být otevřenější a vstřícnější. Za sebe mohu říct, že žádný e-mail a podnět nezůstane bez odpovědi,“ prohlásil Skoupil.

Za prioritní považuje nový ředitel vybudování wifi na kolejích. „Potřeba připojení se díky novým zařízením zvětšuje a my na to musíme reagovat. Jen doufám, že nevykopáváme otevřené dveře, protože vedle nás fungují mobilní operátoři, kteří přicházejí s rychlými sítěmi,“ objasnil Skoupil.

Lepší portál, vlastní vývoj

Mezi své hlavní úkoly zařadil Skoupil i modernizaci univerzitního portálu. Podle něj se s ním za posledních deset let nic nedělo a uživatelský dojem tomu odpovídá. „V dnešní podobě je portál neakceptovatelný. Lidé jsou už zvyklí na jiný standard práce s webem a portálem. Musí být vizuálně jiný a musí být stejně intuitivní jako každý e-shop,“ domnívá se ředitel.

S tím souvisí i posílení CVT v oddělení vývoje. „Sice nějaké programátory máme, ale ti se starají hlavně o údržbu současných systémů. Nemají kapacitu na vývoj nových nebo mobilních aplikací. Například mobilní přístup ke Stagu. Ten by měl vzniknout a otestovat se během jara, v novém akademickém roce by už měl být v ostrém provozu,“ objasnil.

Skoupil ocenil ale i práci svých předchůdců, zejména vybudování dvou nezávislých výpočetních center, která mohou za sebe zaskočit a optickou konektivitu. „Optické okruhy v historických budovách a ve městě, to je neskutečně složitější než v novém kampusu,“ řekl. Za podstatné považuje i to, že Univerzita Palackého poskytuje pro ekonomický systém SAP housing pěti dalším vysokým školám.

Skoupil naznačil, že výměnu na ředitelských postech nepozná uživatel ihned, ale zlepšení kondice a přístupu CVT bude v polovině roku patrné.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.