Centrum celoživotního vzdělávání PdF UP v Olomouci podpořilo Surikaty z Olomoucké ZOO a Savy z Kambodži

pondělí 14. dubna 2014, 19:35 - Text: (Redakční pošta)

Centrum celoživotního vzdělávání PdF UP v Olomouci se již po třetí rozhodlo „adoptovat“ zvíře z olomoucké zoologické zahrady na Sv. Kopečku. Po žirafě Rothschildově a levhartovi mandžuském jsme se rozhodli přispět na chov a výživu surikat.

Kromě podpory Dětského domova v Janovicích u Rýmařova a vedle zapojení se do projektu KIVA, se adopce zvířat stává tradiční sponzorskou aktivitou Centra celoživotního vzdělávání PdF UP v Olomouci. Sponzoring zvířat obecně je již běžná součást provozu zoologických zahrad v celé ČR. Díky jednoduchému systému mohou zvířata podpořit nejen školské instituce a jiné právnické osoby, ale i jednotlivci.

Centrum rovněž již třetím rokem podporuje a finančně se spolupodílí na projektu KIVA a přispívá tak k vytvoření platformy boje proti chudobě. Kiva Microfunds (známa pod doménou Kiva.org) je nezisková organizace, která umožňuje poskytovat finanční půjčky přes internet lidem v rozvíjejících se zemích. Organizace distribuuje finanční prostředky skrze síť svých partnerských institucí, které nazývá field partners. Kiva usiluje o maximální možnou průhlednost a nechává na donátorech samotných, koho a jakou částkou podpoří. V loňském roce se příjemcem podpory stal Justus z Ugandy. Letos jsme se rozhodli podpořit Savy z Kambodži.

Savy (42) je vdaná a žije na venkově v oblasti Chouk v provincii Kampot. Má tři děti, z nichž dvě stále navštěvují školu. Savy se živí pěstováním rýže a prodejem kokosových ořechů na vesnici. Živobytí jí vynáší zhruba 12 dolarů denně, po každodenních výdajích je Savy schopna 8 dolarů ještě ušetřit. Savy si bere svou první půjčku u VisionFund. Jedná se o křesťanskou organizaci poskytující finanční prostředky ke zvýšení kvality života žen a jejich rodin. Naše pracoviště, spolu s dalšími donátory z celého světa, podpořilo Savy celkovou částkou 1.675 USD. Tato půjčka umožní Savy uhradit poplatky spojené se studiem její dcery na univerzitě.  

Ing. Veronika Machowská


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.