Cena Olomouckého kraje 2015. Najde své místo i na Univerzitě Palackého?

Repro: Žurnál UP
sobota 5. března 2016, 08:15 - Text: Milada Hronová

Tři z jedenácti nominací na Cenu veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti v oblasti kultury míří na Univerzitu Palackého. Lidé budou nyní rozhodovat o tom, jestli cenu získá publikace Uničovský zlatý poklad. Nález mincí z počátku 17. století či dvousetstránková kniha Příběhy uničovské archeologie nebo interaktivní muzeum vědy UP Pevnost poznání.

„Považujeme za nutné věnovat se i popularizaci vědy.  A i když to pro univerzitní obor nepřináší přímý finanční efekt, v budoucnu mu to snad pomůže, například v motivaci studentů. Nominace nám udělala velkou radost,“ řekla Pavlína Kalábková z katedry historie filozofické fakulty. Společně s Milošem Hlavsou z Muzea hlavního města Prahy a Pavlem Šlézarem z filozofické fakulty, který zároveň působí i v Národním památkovém ústavu v Olomouci se Příběhům uničovské archeologie věnovala zhruba rok.

„Nominace mne utvrdila v tom, že se veřejnost o regionální historii a archeologii zajímá. Vnímám ji také jako ocenění spolupráce Univerzity Palackého s městem Uničov,“ dodala odborná asistentka katedry historie.

Naučně populární publikace Příběhy uničovské archeologie je určena širší veřejnosti a přináší přehled nejdůležitějších nalezišť. Představuje významné artefakty a detailně mapuje dějiny archeologických výzkumů prováděných od počátku 20. století v širokém okolí Uničova. Text doprovázejí fotografie nálezů pořízené Petrem Willertem. Knihu nominovali na Cenu veřejnosti Olomouckého kraje pracovníci Národního muzea v Praze, Vědecké knihovny v Olomouci, Ústavu archeologické památkové péče středních Čech i Klubu historického a státovědného v Prostějově.  

Cenu veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury může získat i publikace Uničovský zlatý poklad. Nález mincí z počátku 17. století autora Filipa Hradila. Vyšla ve spolupráci Univerzity Palackého, města Uničov a nakladatelství Kaligram. Získat ji však může i univerzitní interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání, které se veřejnosti otevřelo loni v dubnu. Architektonicky unikátní stavba s dřevěnou konstrukcí byla ještě v roce 1857 neoddělitelnou součástí bastionové pevnosti. A zatímco tehdy se v ní skladovala munice pro dělostřelectvo, v současnosti nabízí útočiště pro vědu a neformální vzdělávání. Pevnost poznání už navštívilo více než 80 tisíc lidí a stala se tak jednou z nejnavštěvovanějších kulturních památek Olomouckého kraje.

„Moc si nominace vážím a věřím, že nám lidé dají svůj hlas. Je to totiž ocenění pro všechny, kteří Pevnosti poznání i celému areálu Korunný pevnůstky a blízkého okolí vdechli život. S obnovou rozária se toto místo stává atraktivní městskou lokalitou, která slouží obyvatelům celého kraje,“ řekl Matěj Dostálek, ředitel Centra popularizace vědy a výzkumu přírodovědecké fakulty.

Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury uděluje Olomoucký kraj každoročně. Cena veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury je však jedinou kategorií, ve které o udělení nerozhoduje Zastupitelstvo Olomouckého kraje, ale přímo široká veřejnost svým hlasováním. Lidé mohou hlasy posílat do konce března. Vyhlášení vítězů se uskuteční 4. května v Moravském divadle v Olomouci.

Hlasovat je možné ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.