Celostátní kolo soutěže Student a věda (sekce Lingvistika)

Repro: Žurnál UP
pondělí 30. května 2016, 09:06

Ve dnech 9.–11. května se na univerzitní půdě FF UP uskutečnilo již 17. Mezinárodní setkání mladých lingvistů, které se každoročně těší velké popularitě. I letos vystoupilo na konferenci přes čtyřicet mladých jazykovědců nejen z České republiky, ale i z Polska, ze Slovenska či z Ruska.

V rámci Mladých lingvistů se již pošesté konalo také celostátní kolo soutěže Student a věda (sekce Lingvistika), jež je určena pro pregraduální studenty všech lingvistických a filologických oborů. FF UP letos reprezentovali Ondřej Vicher, student 1. ročníku magisterského programu oboru čínská filologie s příspěvkem zkoumajícím znalost čínských sexuálních výrazů mezi obyvateli Pekingu a Jiří Zakopal, student 2. ročníku bakalářského stupně oboru historie a obecná lingvistika, který se věnoval Zipfově zákonu. Ze zdravotních důvodů bohužel nemohla na celostátním kole vystoupit vítězka olomouckého fakultního kola Michaela Mrázková, studentka 2. ročníku navazujícího magisterského studia s kombinací česká filologie a obecná lingvistika.

Celostátního kola soutěže se zúčastnilo deset studentů, své zástupce do lingvistického klání poslaly kromě Filozofické fakulty Univerzity Palackého také Filozofické fakulty Karlovy univerzity, Masarykovy univerzity, Ostravské univerzity a Univerzity Pardubice. Vítězkou celé soutěže se stala Veronika Drbohlavová (Univerzita Pardubice) s příspěvkem The verb that Dare not Speak its Name. Student FF UP Ondřej Vicher obsadil se svým příspěvkem Slangové výrazy z oblasti sexu v čínštině a jejich znalost mezi obyvatelstvem žijícím v Pekingu aneb Jak provádět výzkum na choulostivé téma v zemi, jakou je Čína druhé místo. Třetí místo získal Ondřej Mrázek (Masarykova univerzita) za příspěvek Betlémářství a jeho odraz v jazyce. Čestné uznání si nakonec odnesla i Kristína Valentínyová (Karlova univerzita) za svou práci Neštandardné formy zámena "you" v angličtine.

Vítězové soutěže získávají mimo jiné možnost publikovat svůj příspěvek v recenzovaném sborníku, což jako mladí vědci určitě ocení.

Všem výhercům srdečně blahopřejeme!

Pavla Zelená, katedra bohemistiky FF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.