CEITEC otevřel pavilony pro přírodní vědy a medicínu

Oválný pavilon A35.
Foto: MU
pondělí 15. září 2014, 08:58 - Text: Martina Šaradínová

Vědci už mohou naplno využívat dva nové pavilony Středoevropského technologického institutu CEITEC v Univerzitním kampusu Masarykovy univerzity. Jsou určené pro výzkum biologicky významných molekul, evoluce a genetické výbavy rostlin, ale i lidské mysli a zdraví člověka. Další čtyři pavilony, které budou sloužit zejména materiálovým vědám a pokročilým technologiím, se staví v areálu Vysokého učení technického a budou dokončeny v roce 2015.

„Otevřením těchto dvou pavilonů se symbolicky i fakticky propojil a uzavřel celý areál kampusu pro přírodní vědy a medicínu. Nové prostory a sdílené laboratoře zajistí další rozvoj úspěšných vědeckých týmů a umožní mladým vědcům zapojit se již v době studia do špičkového výzkumu. Dokončení tohoto rozvoje řádně a včas navíc dokazuje schopnost Masarykovy univerzity efektivně řídit a spravovat tak rozsáhlé projekty,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

V nově otevřených pavilonech získali vědci plochu téměř sedm tisíc metů čtverečních pro bádání i výuku. Větší z pavilonů má atypický eliptický půdorys se zastřešeným atriem. V budově se nachází například speciální laboratoř s novým kryo-elektronovým mikroskopem FEI Titan Krios, který umožňuje studovat struktury a prostorové uspořádání izolovaných komplexů bílkovin a nukleových kyselin až na úroveň atomů. V celém areálu Univerzitního kampusu Bohunice je umístěno osm centrálních laboratoří s řadou prvotřídních přístrojů, jako jsou spektrometry nukleární magnetické rezonance, hmotnostní spektrometry pro sledování genetiky a proteomiky rostlin nebo speciální elektroencefalograf (EEG) pro studium mozku.

Stavba dvojice pavilonů pro CEITEC trvala dva roky a stála 440 milionů korun. Dalších 950 milionů si vyžádaly investice do vybavení, zejména přístrojů. Do projektu CEITEC jsou zapojeny čtyři brněnské univerzity a dva brněnské výzkumné ústavy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.