CECIL´S 4 a 5 : Mezinárodní konference pro postgraduální studenty lingvistiky

středa 5. listopadu 2014, 14:18 - Text: (Redakční pošta)

Ve dnech 4. a 5. září 2015 se bude v Olomouci konat 5. ročník mezinárodní lingvistické konference pro postgraduální studenty CECIL´S 5 („Central European Conference in Linguistics for Postgraduate Students - 5”). Na jeho pořádání se budou kromě Filozofické fakulty UP podílet také partneři ze zemí Visegrádu - Maďarska, Polska a Slovenska. Na tuto akci již přijali pozvání dva hlavní mluvčí: prof. Klaus Abels (University College London) a dr. Pavel Caha (Masarykova Univerzita v Brně). Další program se bude připravovat na základě obdržených abstraktů, přičemž je pravděpodobné konání alespoň jednoho tematického workshopu.

Webové stránky konference CECIL´S 5 jsou na www.cecils.upol.cz. Na tomto místě se budou průběžně objevovat termíny a podmínky pro zaslání abstraktů (pozdní jaro 2015) a také informace o možných grantech na dopravu a ubytování pro autory přijatých referátů a posterů. Srdečně zveme všechny doktorandy jazykových kateder a kateder lingvistiky, aby si nenechali ujít příležitost zúčastnit se a akci si zavčas zařadili do svého odborného kalendáře.

První tři ročníky mezinárodní lingvistické konference CECIL´S 1-3 se konaly v Maďarsku, na univerzitě v Piliszabě (viz http://cecils.btk.ppke.hu). Ten poslední - CECIL´S 4 - ve dnech 21. a 22. srpna 2014 v Polském Lublinu. Jeho hlavním organizátorem byly Ústav anglické filologie Katolícké Lublinské univerzity Jána Pavla II. /Instytut Filologii Angielskiej Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II/ a Ústav pro střední a východní Evropu /Instytut Europy Środkowo-Wschodniej/. Konference byla spolu financovaná fondem International Visegrad Fund a na organizaci se podílela také Univerzita Palackého v Olomouci, Pázmá Péter Katolikus Univerzita v Budapešti a Univerzita Konstantína filozofa v Nitře.

Setkání v Lublinu se zúčastnilo 37 studentů doktorandů a mladých vědeckých pracovníků z více než desíti zemí světa, zvlášť členů Visegrádské skupiny. Účastníci přišli kromě jiného z Čech, Slovenska, Itálie, Řecka, Dánska, Švýcarska, Německa, Francouzska, Maďarska a taky Spojených států. Plenární přednášky přednesli vědci světového významu: Ángel L. Jiménez-Fernández z Univerzity ze Sevilly a Markus A. Pöchtrager (Boğaziçi University) z Turecka.

Dvoudenní program konference pokrýval tematiku z různých oblastí teoretické a aplikované jazykovědy. Diskuze k jednotlivých referátům, posterům a setkávání účastníků i mimo hlavní program byly příležitostí pro sdílení výsledků výzkumné práce, výměnu názorů a navázaní mezinárodní spolupráce. Organizátoři naplánovali rovněž workshopy, během kterých se účastníci seznámili s nejnovějšími metodami tvoření a využívání korpusů. Na závěr konference byly udělené odměny za nejlepší referát a poster. Odměny dostali Veronica Pap a Annemarie van Dooren. Nejlepší referáty z celé konference se dostanou k čtenáři prostřednictvím připravované monografie„Young minds versus old questions in linguistics”, která bude podle úmyslu redaktorů shrnutím dosavadníích lingvistických výzkumů jako i sbírkou novátorských řešení početných výzkumných problémů z oblasti teoretické a aplikované jazykovědy. Více informací na téma vědecké publikace a samotné události je možné najít na oficiální stránce konference http://cecils.webclass.co/, kde bude dostupná také elektronická verze připravované monografie.

Ludmila Veselovská
Katedra anglistiky FF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.