Čechům se nechce hýbat

Ilustrační foto: Velena Mazochová
středa 21. května 2014, 13:53 - Text: (srd)

Více než nevhodné stravování ohrožuje obyvatele České republiky jejich negativní vztah v pohybu. S nadváhou a obezitou bojují častěji muži a nejvíce omezuje starší lidi. Vyplývá to z průzkumu, který provedli vědci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity.

Šetření se zúčastnilo asi 5800 dobrovolníků, kteří vyplnili dotazníky. Z toho přibližně 1200 absolvovalo měření tělesné zdatnosti.

„U mužů i žen platí, že se s věkem hodnota body mass indexu (BMI) zvyšuje, ale muži jsou na tom hůř. V normě jsou v průměru jen ti ve věkové skupině od osmnácti do devětadvaceti let,“ uvedl vedoucí vědecké skupiny Jan Cacek.

Výzkum také ukázal, že už muži od 30 let věku mají průměrnou hodnotu BMI 25,51 kilogramu na metr čtvereční, což už je v pásmu nadváhy, a ta se dál zvyšuje až na hodnotu 28,67 ve věkové skupině nad 70 let. To už značí téměř obezitu, která začíná na hodnotě 30. Ženy si naopak vedly lépe. V pásmu nadváhy se objevily až reprezentantky věkové skupiny nad 50 let.

Negativní obrázek dokresluje i další ukazatel množství tělesného tuku. „Pokud bychom obezitu klasifikovali z tohoto hlediska, tak se do kategorie obézních řadí průměrný muž od čtyřiceti let věku,“ píše se ve studii.

Dobře na tom zástupci české populace nejsou ani co do množství a kvality svalů. Obojí se s rostoucím věkem přirozeně snižuje, u Čechů a Češek se tak ale děje příliš rychle, což je dáno nedostatečnou pohybovou aktivitu. „Pokles množství svaloviny pak může za nižší schopnost distribuovat sílu do jakéhokoliv pohybu, sportu i obyčejné chůze. Hlavně starší lidé jsou proto slabí, nejsou například schopni zabránit pádům a výrazně si svalovou nedostatečností snižují kvalitu života,“ popisuje Cacek medicínský jev, jemuž se říká sarkopenie. Ta je podle odborníků spolu s cukrovkou největším problémem lidí seniorského věku.

Na základě velkého množství dat vědci navrhnou opatření, která by měla pomoct situaci zlepšit. Apelují především na to zaměřit se na mladší generaci, a to i prostřednictvím třetí hodiny tělesné výchovy. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.